Nipa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder nipa, varianter, uttal och böjningar av nipa

Nipa synonym, annat ord för nipa, vad betyder nipa, förklaring, uttal och böjningar av nipa.

Vad betyder och hur uttalas nipa

Nipa uttalas nipa och är ett substantiv -n nipor.

Nipa betyder:

Ordformer av nipa

Singular

nipa
obestämd grundform
nipas
obestämd genitiv
nipan
bestämd grundform
nipans
bestämd genitiv

Plural

nipor
obestämd grundform
nipors
obestämd genitiv
niporna
bestämd grundform
nipornas
bestämd genitiv

Nipa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet nipa

  1. Nipa kallas i norrländska älvar den erosionsbrant av sand som i vissa fall uppstår. Resultatet blir att älven flyter fram mellan höga sandbankar. Sollefteå kallas för nipornas stad.
  2. Nipor är uppbyggda av sand- och siltavlagringar. De förekommer i de större norrländska älvdalarna under högsta kustlinjen. Speciellt Ångermanälven är känt för sina nipor, men de förekommer exempelvis även vid Umeälven samt i Värmland vid Rottnan uppströms sammanflödet med Granån.
  3. Niporna har bildats genom att älvarna i samband med landhöjningen har skurit sig ner i sina tidigare avsatta sediment. Niporna kan bli upp till ca 50 meter höga och kan bli mycket branta och nästan vertikala speciellt i de övre delarna där siltinnehållet ofta är högt. En anledning till detta är att negativa portryck orsakar en cementering i silten.
  4. Nip-ras förekommer ibland och då vanligen genom undergripande erosion exempelvis vid höga flöden, eller genom mänskliga åtgärder, exempelvis schaktarbeten eller vattenomledningar på nipans översida. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.