Nordsvensk synonym, annat ord för nordsvensk, vad betyder nordsvensk, förklaring, uttal och böjningar av nordsvensk.

Vad betyder och hur uttalas nordsvensk

Nordsvensk uttalas nord|svensk och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av nordsvensk

Böjning (i positiv) nordsvensk en ~ + subst. nordsvenskt ett ~ + subst. nordsvenska den/det/de ~ + subst. nordsvenske den ~ + mask. subst.

Nordsvensk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet nordsvensk

  1. I Sverige har man hittat hällmålningar främst i norra Sverige men efter tre fynd i Bohuslän, bland annat i Tumlehed på Hisingen, och åtta i Värmland så har man reviderat uppfattningen att den bara skulle vara en nordsvensk företeelse. Man har bland annat hittat hällmålningar i Jämtland vid Hästskotjärn, Fångsjön, två vid sjön Skärvången och ett antal i Härjedalen där den mest kända finns på fjällplatån Flatruet. I Ångermanland har man hittat målningar i Härnösand, i Anundsjö, Fjällsjö, vid Högberget i Ramsele och vid Åbodsjön i Sidensjö socken. De nordligaste är hittade i Fredrika, på Finnforsberget ovanför Finnforsfallet i Skellefteå kommun samt utanför Jokkmokk i Lappland. (wikipedia.org)
  2. 1964 delades Nordsvensken i två olika raser, en tyngre bruksvariant, som heter nordsvensk brukshäst, och den lättare travhästen, som heter kallblodstravare. Den senare var en lättare typ av häst med större steg och en snabb trav, vilket gjorde den väl lämpad för travbanorna. Travsport för kallblodstravare fanns i Sverige långt innan nordsvensken delades upp i två raser. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Nordsvensk Synonymer Betyder Uttal