Normalskola synonym, annat ord för normalskola, vad betyder normalskola, förklaring, uttal och böjningar av normalskola.

Vad betyder och hur uttalas normalskola

Normalskola uttalas norm|al|skola och är ett substantiv.

Ordformer av normalskola

Singular

normalskola
obestämd grundform
normalskolas
obestämd genitiv
normalskolan
bestämd grundform
normalskolans
bestämd genitiv

Plural

normalskolor
obestämd grundform
normalskolors
obestämd genitiv
normalskolorna
bestämd grundform
normalskolornas
bestämd genitiv

Normalskola är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet normalskola

  1. Normalskola är en skola avsedd att fungera som en förebild. Ofta är skolan knuten till en lärarutbildning. Begreppet är hämtat från franskans École normale.
  2. I Sverige grundades "Statens normalskola för flickor" 1864. Den började sin verksamhet den 1 oktober det året, i inhyrda lokaler på Östra Beridarbansgatan nr. 1. på Norrmalm. Verksamheten flyttade senare till Östermalm i Stockholm och var avsedd att fungera som normgivande förebild för landets högre flickskolor. Flickor kunde söka till Statens normalskola i Stockholm efter folkskolans fjärde år. Efter sju års studier gavs den unika examen normalskoleexamen. Denna examen kan sägas ha legat mellan en realskoleexamen och gymnasieexamen. Efter andra världskriget omvandlades skolan till "Statens normalskola".
  3. I Finland används begreppet normalskola ibland om en skola som är knuten till ett universitets lärarutbildning. Exempel är Normalskolan i Tavastehus. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Normalskola Synonymer Betyder Uttal