Norna synonym, annat ord för norna, vad betyder norna, förklaring, uttal och böjningar av norna.

Vad betyder och hur uttalas norna

Norna uttalas norna [no´-] och är ett substantiv -n nornor.

Norna betyder:

Ordformer av norna

Singular

norna
obestämd grundform
nornas
obestämd genitiv
nornan
bestämd grundform
nornans
bestämd genitiv

Plural

nornor
obestämd grundform
nornors
obestämd genitiv
nornorna
bestämd grundform
nornornas
bestämd genitiv

Norna är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet norna

  1. Häckling är ett moment vid beredning av spånadslin. Det innebär att linet dras upprepade gånger över piggar i häcklor med piggar i varierande täthet. Ändamålet är att parallell-lägga linfibrerna och avskilja blånorna. Fibrerna i det färdighäcklade linet har längder mellan 25 och 150 cm. (wikipedia.org)
  2. Bondböna är en upprätt ettårig ört med parbladiga blad. Blommorna sitter i klasar från bladvecken och är vita med svarta fläckar. Hos bondbönor är baljan bred och platt, och bönorna ligger fodrade med mjuk, vit vaddliknande vävnad. Själva fröna är också breda och platta, ljusgröna. Liksom andra ärtväxter kan bondböneplantor genom symbios med bakterier av släktet Rhizobium fixera det kväve de behöver. (wikipedia.org)
  3. Sedan 2004 måste alla äggproducenter inom EU redogöra på förpackningen för vilken miljö hönorna vistats i och ursprungslandet. Den första siffran i koden talar om vilket levnadskrav hönan har vistats i. För burhöns inleds koden med siffran 3, för frigående höns inomhus, siffran 2, för frigående höns utomhus, siffran 1 och ekologiska höns, siffran 0. (wikipedia.org)
  4. Sedan kaffefiltret har placerats i kaffebryggaren fylls det med malda kaffebönor. När det heta vattnet rinner igenom, hindrar filtret de finmalda bönorna att passera till uppsamlingskärlet. Efteråt kallas de återstående malda bönorna för sump och kan slängas tillsammans med filtret i komposten. (wikipedia.org)
  5. Innan elektriciteten kom var kaffekvarnen helt och hållet manuell. Den bestod av en tratt där man hällde bönorna. I mitten satt en vev och den förde ner kaffebönorna i en kross längst ner i tratten. Det färdigmalda kaffet fångades upp under krossen i en liten låda. (wikipedia.org)
  6. Kafferostning förändrar de kemiska och fysiska egenskaperna hos de gröna kaffebönorna så att de blir rostade kaffe-produkter. Det är rostningen som åstadkommer den karaktäristiska kaffesmaken genom att göra så att de gröna kaffebönorna blir större och får annan färg, smak, doft och densitet. Orostade bönor innehåller likartade syror, proteiner och koffein som de som har rostats, men saknar smak. De måste utsättas för värme för att dessa kemiska reaktioner ska komma till stånd. (wikipedia.org)
  7. Trädets frön, kakaobönorna, sitter i fem rader inne i frukten, som är ungefär av en amerikansk fotbolls form och storlek. Kakaobönorna innehåller bland annat teobromin, som är giftigt för många djur, bland annat hundar och katter. Människan kan emellertid bryta ner ämnet. (wikipedia.org)
  8. norna kallas ibland även trädgårdsböna för att skilja den från bondbönan, som ursprungligen var det som kallades böna innan de första bönorna importerades från Amerika. (wikipedia.org)
  9. Familjen rallar omfattar nästan 150 arter. De största antalet, och de minst specialiserade formerna, förekommer i Gamla världen, vilket indikerar att det är där familjen har sitt ursprung. Taxonomin för de små rallarna har varit och är fortfarande komplicerad. Den afrikanska kornknarren behandlas numera ofta som dess närmaste släkting och tillsammans utgör de släktet Crex. Morfologiska studier visade tidigare att kornknarren stod nära Porzana-sumphönorna, speciellt vitstrupig sumphöna (Porzana albicollis), men DNA-studier visar att detta är inkorrekt. Istället ingår kornknarrarna i en klad med bland annat vattenrallen i Rallus, troligen närmast släktet Lewinia. (wikipedia.org)
  10. Under skäktningen avskiljs linfibrerna från skärven. Industriellt görs detta med en skäktturbin. Traditionellt och i mindre skala görs det för hand genom att en skäktkniv (kallas även skäkta eller svärd) av trä för hand dras över lin som spänts upp på en ställning. Under skäktningen lossnar skärven, men också korta linfibrer, blånor, från linet. Blånorna insamlas och spinns tillsammans med längre fibrer till lingarn. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Norna Synonymer Betyder Uttal

Populärast: