Nämligen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder nämligen, varianter, uttal och böjningar av nämligen

Nämligen synonym, annat ord för nämligen, vad betyder nämligen, förklaring, uttal och böjningar av nämligen.

Synonym till nämligen

Andra språk

Nämligen på Engelska

  • as, since, for - the book is about a commodity in short supply, namely oil, I couldn', t come -- I was sick, you see

Hur används ordet nämligen

  1. Såret i Gustafs liv är den homosexualitet som bara han själv och hustrun känner till. I församlingen är hans begär givetvis tabu. Men istället för att på vanligt vis låta en domedagspredikant skrika ut budskapet om att alla bögar ska brinna i helvetet, skildras glappet mellan ideal och verklighet så som livets stora lojalitetskonflikter ser ut, oavsett om man tror på Gud eller ej. Nämligen som en inre kamp. (källa)
  2. Bandet har nämligen lanserats som officiellt rockband för datorspelet "Crusader kings 2" – något som först uppmärksammades av journalisten Emanuel Karlsten i "Mediepodden". Pagan Furys musik ges dessutom ut av spelföretaget Paradox. (källa)
  3. Nämligen en ovanlig mandarinand som valt att fira påsken i Sunne i Värmland. (källa)
  4. Britt planerar att besöka solrummet ofta och säger att hon även är nöjd med de andra förändringarna som har gjorts på Bäcklidens äldreboende i Vinninga i Lidköpings kommun. Äldreboendet har nämligen nyligen gått igenom en större ombyggnad, vilket Nya Lidköpings-Tidningen först uppmärksammade. (källa)
  5. Kroppen omvandlar ungefär en tolftedel av intaget β-karoten till retinol (för andra typer av karoten är utbytet mindre), vilket innebär att det exempelvis krävs ett intag av 12 µg β-karoten (= 1 retinolekvivalent) för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig 1 µg verksam A-vitamin. När β-karoten däremot intas som kosttillskott omvandlas en större andel till retinol, nämligen hälften av intaget. (källa)
  6. För att gasen från gasverket skall kunna genomgå de olika tvättarna och kistorna samt pressas in i klockorna, används en exhaustor. Även turbofläktar har använts. Då det är viktigt att exhaustorn håller jämnt tryck, särskilt på sugsidan, regleras trycket med en regulator. I retorterna (en del av gasverket) bör trycket nämligen alltid vara + 0. Vid högre tryck läcker en del gas ut genom otätheter så att gasen lättare sönderdelas och vid lägre tryck sugs lätt rökgaser in. Regleringen sker antingen med en omloppsregulator, som genom en omloppsledning låter så mycket gas återgå i sugledningen att trycket i denna hålls konstant. (källa)
  7. Under åren 1831-1832, upptäckte Michael Faraday den operativa principen för elektromagnetiska generatorer, senare kallad Faradays lag, nämligen att en elektromotorisk kraft alstras i en ledare som omger ett varierande magnetiskt flöde. Han byggde också den första elektromagnetiska generatorn, kallad Faradays skiva, som var en typ av enpolig generator, med hjälp av en kopparskiva som roterar mellan polerna i en hästskomagnet. Denna teknik producerar en svag likspänning. (källa)
  8. Genitiv markeras i standardsvenskan med ett så kallat "genitiv-s" – som vanligen placeras sist på ordet som ska markeras – till exempel Eriks. Enda undantaget är att markera genitiv genom att sätta ut en apostrof direkt efter ett namn som slutar på -s (och -x eller -z) – till exempel Lars' bil – om tveksamhet kan uppstå. Vanligen löses problemet med omskrivning, och den här formen är numera ovanlig i svenskan. Den kan ha viss del i den förvirring som lett till felaktigt användande av engelskt genitiv. I engelska markeras nämligen genitiv med apostrof följt av s – Anna's, vilket i svensk text är fel. Genitiv av Anna skrivs alltså enligt svenska språkregler alltid Annas och aldrig Anna's. (källa)
  9. Om man drar av barken på en getapel blir nämligen barken raggig på insidan. Möjligen är det detta som avspeglas även i det gotländska gaitä barkäträ. Uppenbarligen finns även ett språkligt samband med det nutida rikssvenska namnet getapel. (källa)
  10. På engelska kan häroldsbilderna i viss mån sägas motsvaras av ordinaries, men vissa häroldsbilder ingår också i gruppen subordinaries. På franska kan häroldsbilderna i viss mån sägas motsvaras av pièces. På både engelska och franska, rena delningar brukar kallas partitions. På tyska finns däremot en direkt motsvarighet till den svenska termen, nämligen Heroldsbild. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.