Obskyr Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder obskyr, varianter, uttal och böjningar av obskyr

Obskyr synonym, annat ord för obskyr, vad betyder obskyr, förklaring, uttal och böjningar av obskyr.

Synonymer till obskyr

Vad betyder och hur uttalas obskyr

Obskyr uttalas obskyr [-ky´r] och är ett adjektiv -t -a.

Obskyr betyder:

Ordformer av obskyr

Böjning (i positiv) obskyr en ~ + subst. obskyrt ett ~ + subst. obskyra den/det/de ~ + subst. obskyre den ~ + mask. subst. Komparation obskyrare en/ett/den/det/de ~ + subst. obskyrast är ~ obskyraste den/det/de ~ + subst.

Obskyr är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Obskyr på Engelska

  • obscure - a shady nightclub

Hur används ordet obskyr

  1. Termen "Niaradrotten" är obskyr, men tycks vara besläktat med Närke. Sagans Nidud skulle ha styrt det området och skalden till Völundskvädet skulle skapat ett ord utifrån det för att alitterera. Sagan om Völund tillhör en kategori som brukar kallas "svanjungfrusagan", liknande sagor förekommer i många olika kulturer. Den mest kända versionen är förmodligen Tjajkovskijs balett Svansjön. (källa)
  2. Ordets etymologi är obskyr. Jakob Grimm härledde på sin tid ordets urgermanska form *anzuR till betydelsen "stolpe, bjälke" och tolkade asarna som de pelare vilka uppbär världsalltet. Edgar C. Polomé betonade i sin tur släktskapet med ett urgammalt hettitiskt ord hashush med innebörden "härskare". I fornengelskan och fornsaxiskan motsvaras ordet av ōs. (källa)
  3. Guru meditation är en informationstext som visas när operativsystemet på en Amiga råkar ut för ett så allvarligt fel att det väljer att stoppa helt. Texten guru meditation indikerar att en guru (i det här fallet en obskyr och möjligen lite underlig slags teknisk expert) bör begrunda (eller meditera över) felkoden för att finna orsaken till felet. (källa)
  4. Senare det året lämnade Malcolm sin halvsyster Ella i Boston för att vara med Elijah Muhammad i Chicago. Han återvände snart till Boston och blev Minister of the Nation of Islam's Temple Number Eleven. År 1954 valdes Malcolm X att leda NOI:s moské nummer sju på Lenox Avenue på Manhattan i Harlem och han utökade snabbt dess medlemskapsregister. Malcolm X gav mycket tid och kraft till arbetet. Han kunde arbeta dag efter dag med bara fyra timmars sömn eller mindre. Han var en övertygande och trollbindande talare, och han blev känd sedan en lokal TV-kanal i New York sänt ett inslag om NOI som var en ganska obskyr organisation fram till dess, 1959. Efter det var han en eftertraktad man av tidningar, radio och olika TV-program som ville ha honom till intervjuer, dels i USA men senare också stora delar av övriga världen. Malcolm var medveten om att hans kändisskap skapade avundsjuka inom NOI, och han försökte att inte ytterligare späda på dessa känslor. Mellan 1952, då han gick med i NOI, och 1964, då han gick ur, lärde han ut Nationens läror, inklusive sådant som att vita var "djävlar" som hade skapats i ett misslyckat avelsförsök av en svart forskare, och förutsåg de svartas oundvikliga återvändande till toppen av den världsordningen. (källa)
  5. Ninja Tune är ett Londonbaserat skivbolag som främst släpper elektronisk musik. De släpper även hiphop under namnet Big Dada, ambient samt mer obskyr musik under Ntone. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.