Offra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder offra, varianter, uttal och böjningar av offra

Offra synonym, annat ord för offra, vad betyder offra, förklaring, uttal och böjningar av offra.

Synonym till offra

Vad betyder och hur uttalas offra

Offra uttalas offra och är ett verb -de.

Offra betyder:

Ordformer av offra

Aktiv

offra
infinitiv
offrar
presens
offrade
preteritum
offrat
supinum
offrande
presens particip
offra
imperativ

Passiv

offras
infinitiv
offras
presens
offrades
preteritum
offrats
supinum

Perfekt particip

offrad en
~ + subst.
offrat ett
~ + subst.
offrade den/det/de
~ + subst.

Offra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Offra på Engelska

  • sacrifice - give one', s life, spend time and money on one', s interests, sacrifice oneself for one', s family

Hur används ordet offra

  1. Miljöpartiets profil i Stockholm, Daniel Helldén, såg till att forskaren och trafikdirektören sparkas. Orsak: Avdelningens sammanställning av forskningsläget visade att Helldéns miljözoner försämrar för klimatet. Kommunaldemokratiska spelregler är tydligen värda att offra för att kväva vetenskapen. (källa)
  2. Av praktiska skäl har dock aldrig alla städer, som hörde till förbundet, varit representerade på hansedagarna. Då representationsplikten var mycket dyrbar, sköttes den av de större och rikare, vilkas ombud handlade efter instruktioner, som beslutits i samråd med de mindre. Antalet städer, som på en gång tillhört hansan, är svårt att bestämma, då medlemskap av förbundet var beroende på rent faktiska och föränderliga omständigheter. Upphörde en stad med den art av handelsrörelse, som var förutsättning för medlemskap i förbundet, utgick den utan vidare ur detsamma. Att offra något för bevarande av privilegier och förmåner, som var utan betydelse för staden, hade ju varit orimligt. (källa)
  3. Kyndelsmässodagen firas till minne av den dag då Jesus som barn frambars av sina föräldrar i templet (Luk 2:22-35). Enligt Mose lag skulle allt förstfött av manskön helgas åt Herren. De förstfödda bland boskapen skulle offras, medan de förstfödda sönerna skulle lösas ut vid en månads ålder med ersättningsoffer bestående av silvermynt (2 Mos 13:2, 13, 4 Mos 18:15f). Detta sammanföll också med moderns rening. En kvinna som fött barn ansågs rituellt oren. Om kvinnan fött en son ansågs hon oren i 8 dagar fram till dess sonen omskars på den åttonde dagen. Sedan skulle hon vänta 33 dagar under sin "blödning- och reningstid" (3 Mos 12). När den tiden passerat skulle familjen offra ett lamm, eller om familjen var fattig två duvor, sedan var kvinnan rituellt ren igen. Hade kvinnan fött en dotter skulle tiden innan offret vara ytterligare 40 dagar längre. Detta med den dåtida teologiska motiveringen att det "vilade en dubbel förbannelse över kvinnokönet". (källa)
  4. I tibetansk buddhism är det vanligt att offra en mandala som symboliserar universum till buddhor och bodhisattvor, i syfte att samla merit. Det förekommer även mandalor som utgör en symbolisk levnadsstad för gudar och/eller buddhor, och att i diverse utövningssätt visualiseras en mandala av olika slag. Exempelvis förekommer visualisering av hela universum som en mandala i gudsyoga, ett tantriskt utövningssätt inom tibetansk buddhism. Den fjortonde Dalai Lama, Tenzin Gyatso, använde en tantrisk mandala för att sprida ett budskap om fred i världen. (källa)
  5. Offer för att försonas med en högre makt förekommer bland annat i bibeln där Abraham planerar att offra Isak. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.