Olycksplats Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder olycksplats, varianter, uttal och böjningar av olycksplats

Olycksplats synonym, annat ord för olycksplats, vad betyder olycksplats, förklaring, uttal och böjningar av olycksplats.

Vad betyder och hur uttalas olycksplats

Olycksplats uttalas o|lycks|plats och är ett substantiv.

Ordformer av olycksplats

Singular

olycksplats
obestämd grundform
olycksplats
obestämd genitiv
olycksplatsen
bestämd grundform
olycksplatsens
bestämd genitiv

Plural

olycksplatser
obestämd grundform
olycksplatsers
obestämd genitiv
olycksplatserna
bestämd grundform
olycksplatsernas
bestämd genitiv

Olycksplats är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet olycksplats

  1. Obehörigt avvikande från olycksplats eller smitning är ett brott som man gör sig skyldig till om man olovligen försvinner från en plats där det hänt en olycka eller liknande. (källa)
  2. Såväl lokföraren som allmänheten larmade om olyckan och räddningstjänsten anlände strax. Det stod snart känt att inga personskador inträffat samt att tåget var lastat med cirka 770 ton klor. En större insats med representanter från bland annat Räddningstjänsten, Green Cargo, Akzo Nobel, Banverket och Kungsbacka kommun startades. De åtta oskadade vagnarna kördes undan och de fyra urspårade läktrades (tömdes) på sitt innehåll på olycksplatsen. Därefter bärgades de tomma vagnarna och spåranläggningen reparerades. Till följd av olyckan var Västkustbanan förbi olycksplatsen avstängd i nästan tre veckor. (källa)
  3. Ambulanshelikopter kallas en helikopter som är utrustad för transport av sjuka och skadade människor från olycksplatser till sjukhus och mellan sjukhus. Internationellt användes begreppet HEMS, Helicopter Emergency Medical Service. (källa)
  4. LABC-rutinen lärs också ut till skolbarn och studerande vid till exempel lärarutbildningar samt till alla körkortsaspiranter vid trafikskolorna. Organisationer som Civilförsvarsförbundet, Röda Korset och studieförbund arrangerar också kurser för allmänheten. Kurserna gör att människor på olycksplatser eller vid ett sjukdomsfall kan hjälpa de drabbade tills professionell hjälp anländer. Det finns också många företag som erbjuder utbildningar i HLR (hjärt-lungräddning) och Första Hjälpen. (källa)
  5. Om man kommer till en olycksplats så är en av de viktigaste åtgärderna att man omedelbart tar hand om stora sår. Om en person förlorar mer än 1,5 liter blod så är situationen livshotande. Om såren är riktigt djupa eller har drabbat en av kroppens stora artärer finns det risk att den drabbade dör av förblödning. Därför är det viktigt att försöka stoppa en allvarlig blödning så fort som möjligt. (källa)
  6. Ett utryckningsfordon är ett motorfordon som används vid brådskande utryckning i samhällsviktig verksamhet. Fordon som används som utryckningsfordon skall vara godkända och registrerade som utryckningsfordon enligt respektive lands lagar och bestämmelser. Gemensamma drag som gäller utryckningsfordon oavsett land inkluderar att utryckningsfordon skall vara utrustade med en larmanordning, det vill säga ha blinkande varningsljus med möjligheten att kombinera med akustisk siren. När en förare av ett utryckningsfordon påkallar fri väg i en nödsituation eller under brådskande tjänsteutövning, är övriga trafikanter skyldiga att underlätta fordonets framkomlighet genom att hålla åt sidan, sakta ner eller stanna. Föraren av ett utryckningsfordon får i en nödsituation bryta mot vissa trafikregler, till exempel hastighetsbegränsningar, om detta kan ske på ett tillräckligt säkert sätt, det vill säga utan att orsaka ytterligare olyckor, för att rädda liv. Det kan till exempel vara motiverat för att snabbt nå fram till en olycksplats eller transportera skadade personer till sjukhus. Det är dock inte tillåtet för övriga trafikanter att bryta mot trafikregler för att skapa fri väg åt ett utryckningsfordon. (källa)
  7. För primärtransporter, till sjukhus från olycksplats eller hemmet eller annan plats där vårdbehövande finns, används normalt helikoptrar av olika storleksklass. För sekundärtransporter, det vill säga transporter av patienter som redan har kommit under vård och är medicinskt stabiliserade, i regel mellan sjukhus, används antingen helikopter eller ambulansflygplan beroende på transportavstånd, transporttider och andra omständigheter. (källa)
  8. Ambulanssjukvård, den sjukvård som bedrivs på hämtplats (i hemmet, arbetsplatsen, olycksplats etc.) samt i en ambulans under transporten till sjukhus. (källa)
  9. Människor som behöver narkotikaklassade läkemedel mot smärtor, exempelvis i anslutning till en olycka, under eller efter en operation och i samband med svåra sjukdomstillstånd, som hjärtinfarkt, får dessa läkemedel i de doser som behövs redan på olycksplatsen eller i ambulansen och sedan på sjukhus. Även vid svårare smärttillstånd kan narkotiska läkemedel behövas och då kan de förskrivas av läkare för användning i hemmet. Dessa narkotiska smärtstillare, ofta morfinliknande eller morfinbaserade, återfinns som tabletter, resoribletter, kapslar, injektionsvätska, stolpiller och sirap. Sådan användning blir alltid övervakad men kan ändå leda till ett läkemedelsberoende, särskilt om behandlingstiden är lång, som till exempel vid vissa kroniska sjukdomar där smärtorna är så svåra att smärtbehandlingen blir livslång. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.