Olydnad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder olydnad, varianter, uttal och böjningar av olydnad

Olydnad synonym, annat ord för olydnad, vad betyder olydnad, förklaring, uttal och böjningar av olydnad.

Vad betyder och hur uttalas olydnad

Olydnad uttalas o|lyd|nad och är ett substantiv.

Ordformer av olydnad

Singular

olydnad
obestämd grundform
olydnads
obestämd genitiv
olydnaden
bestämd grundform
olydnadens
bestämd genitiv

Olydnad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Olydnad på Engelska

  • disobedience

Hur används ordet olydnad

  1. Som olydnad räknas bland annat vägran, utbrytning, volt tillbaka samt istadighet. (källa)
  2. Ur vittnesmål från interner på bland annat Långholmen berättar de om händelser då personal har misshandlat interner med slag och sparkar, samt att vid ett tillfälle ha knuffat ner en från en trappa. Vid ett tillfälle bad en intern om att inte behöva delta i gymnastik, eftersom denna fått stora blåsor på händerna efter arbete i fängelset. Detta tilläts inte, utan han fick istället "14 dygn i cell utan arbete, därav 3 dygn utan sängkläder för olydnad.". (källa)
  3. oordning och oskick vid samt av likgiltighet och förakt härledd försummelse av gudstjänsten, uteblivande från läsförhör, oenighet i äktenskap, olydnad mot föräldrar, vårdslös barnuppfostran, svordomsvana och lönskaläge. (källa)
  4. Klimax var ett nätverk av aktionsgrupper som bildades 2007. Lokalgrupper fanns i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm och Uppsala. Grupperna gjorde aktioner för att få uppmärksamhet kring klimatförändringen och få till stånd politisk förändring. Klimax första aktion var en blockad av startbanan på Bromma flygplats. Sedan dess har gruppen genomfört ett flertal civil olydnads-aktioner, bland annat ställt sig mitt på bilvägar med banderoller och i upp till en timme stoppat biltrafiken. Klimax deltog, vid sidan av många andra grupper, i protestaktioner vid Förenta nationernas klimatkonferens i Köpenhamn 2009. (källa)
  5. Ofog − Direkt aktion för fred är ett svenskt nätverk som arbetar mot militarism och kärnvapen och för en fredligare värld med icke-våldsmetoder och civil olydnad. De har främst gjort sig kända för direkt aktion mot kärnvapen och vapenindustrin. De utför symbolisk avrustning genom skadegörelse av bland annat vapendelar på vapenindustrier, men även andra demonstrationer i syfte att få mediauppmärksamhet kring vapenexportens konsekvenser. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.