Omnämnd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder omnämnd, varianter, uttal och böjningar av omnämnd

Omnämnd synonym, annat ord för omnämnd, vad betyder omnämnd, förklaring, uttal och böjningar av omnämnd.

Synonym till omnämnd

Hur används ordet omnämnd

  1. Då de var amatörer blev ljudbilden ofta rå, slarvig och ostädad, men det var just det som var det speciella. Många av dessa grupper höll också till i garage då de övade, därav namnet på genren. Låtarna var ofta enkelt uppbyggda kring tre ackord, och texterna var enkla och handlade ofta om någon flicka eller hur kul det var med partyn. De flesta garagerockband var stora på lokal nivå, och de som mot förmodan lyckades ta sig upp på nationell nivå fick ofta bara en stor hit. En låt som ofta är omnämnd som den första i genren är The Kingsmens inspelning av "Louie" från 1963. (källa)
  2. Sagorna berättar, att "ganga undir jarðarmen" förekom i Norge och på Island. Det tillgick vanligen så, att man lossade en enda lång grästorva från marken på så sätt, att dess långsidor uppskars, under det att ändarna fortfarande fick sitta fast, under torvan sattes därpå ett mála-spiót, så att torvan därigenom lyftes så högt, att en man kunde i stående ställning med sin hand nå spjutnageln. Enligt ett annat tillvägagångssätt uppskar man för ändamålet tre grästorvor och upplyfte dem med hjälp av spjutet till viss höjd. Den anklagade skulle i vart och ett av fallen gå under grästorvorna, utan att dessa föll ner. - Kittelfångsten eller kittelprovet, varvid ett föremål med blotta handen skulle upphämtas ur en kittel med kokande vatten, omtalas i Äldre Eddan, "Guðrúnarkviða" III, enligt vilken den danske konungen Atles gemål Gudrun skall ha underkastat sig detta prov. Man har emellertid på goda grunder ansett händelsen, som inte är omnämnd i Völsungasagan, ohistorisk och sången av yngre datum än övriga eddakväden. Även hos de hedniska sydgermanerna var prövningar sannolikt i bruk, fast detta kan inte bevisas. Med kristendomens införande fick gudsdomen i hög grad ökad användning, huvudsakligen genom prästernas inflytande. Proven utfördes i kyrkorna under prästernas ledning, och ordalföremålen invigdes högtidligen enligt särskilda liturgiformulär, av vilka åtskilliga ännu finns i behåll. I motsats till vad som hittills antagits, förefaller det klarlagt att samtliga prov kunde utföras genom ställföreträdare. (källa)
  3. Den inom ätten ej placerade Riddaren Birger Håkansson (Hjorthorn) förde ett hjorthorn på en schackspelrutad snedbjälke (inte helt olik Rumbyättens vapen). Birger Håkansson var senast 1281 gift med Ingeborg Tunadotter av Vinstorpaätten (omnämnd 1306-1309 och var möjligen mor till mor till norrmannen Ragvald Mule, hon hade sex söner och två döttrar). (källa)
  4. Häradsdomaren är en i kung Kristofers landslag omnämnd tjänsteman, som utövade en av häradshövdingen delegerad domarmyndighet. Sedan lagen lämnat föreskrift rörande häradshövdings tillsättande, följer ett stadgande av innehåll, att häradsdomare skall svärja samma ed som häradshövding. (källa)
  5. Kyrkan övertog vid övergången till medeltiden antikens utbildningsarv, vilket primärt fördes till klosterskolor. Omkring 700-talet började stora kyrkor uppföras i Europa, domkyrkor eller katedraler, där prästutbildning gavs. Den äldsta domkyrkoskolan grundades av Krodegang (död 766) i Metz. I syfte att förbättra det prästerliga levernet i sitt stift, anordnade han ett stort hus (domus, varav "domkyrka") där prästerna skulle bo tillsammans med honom och lära sig vissa regler för sitt uppförande. Tillsammans undervisade de pojkar som avsåg att bli präster. Karl den store gjorde skolformen och medföljande domkapitelindelning till norm i hela det frankiska riket, varifrån det spreds. Det förekom likartade skolor i andra städer än biskopsstäderna, kallade stiftsskolor. Nordens äldsta katedralskola är katedralskolan i Lund, som grundades 1085 genom en donation av Knut den helige, Lund tillhörde då Danmark. Sveriges äldsta katedralskola är så vitt källorna kan förtälja katedralskolan i Linköping som finns omnämnd under mitten av 1200-talet. På 1200-talet fanns svenska katedralskolor i Uppsala, Skara, Linköping, Växjö, Västerås, Strängnäs och Åbo. De svenska katedralskolorna sekulariserades successivt efter reformationen, och övergick i läroverk, sedermera gymnasieskola. (källa)
  6. Kiwifrukt innehåller mycket C-vitamin. Kiwin innehåller ett enzym, actinidin som verkar nedbrytande på protein, vilket kan nyttjas för att möra kött. Vissa människor kan vara allergiska mot enzymet. I vikthänseende är mängden kalium i kiwi något lägre jämfört med en banan. Kiwi innehåller även A-vitamin och E-vitamin och skalet innehåller mycket flavonoida antioxidanter. Frukten är även ofta omnämnd för att ha en mild laxativ effekt, vilket förmodligen orsakas av fruktens höga halt av kostfiber. Kiwi kan vara allergiframkallande. Frukten är en av de frukter som innehåller mest aktinidin, en allergen som en del personer kan vara överkänsliga mot. (källa)
  7. I 1809 års Regeringsform finnes den vid avgivandet av kyrkans lära ej omnämnd. 1829 utgick den åter ur prästeden, och från den tiden förpliktades prästerna genom sin ämbetsed eller efter 1893, då prästeden avskaffades, genom sitt löfte endast till den oförändrade augsburgiska bekännelsen samt Uppsala mötes beslut av 1593. I det från 1903 gällande prästlöftet uppräknades ej den svenska kyrkans bekännelseskrifter. I nuvarande handbok talas endast om "vår kyrkas bekännelse". (källa)
  8. Växten finns omnämnd i Sverige redan under medeltiden. I Sverige är den härdig upp till Mälardalsområdet och under gynnsamma omständigheter en bit upp efter Norrlandskusten. I de allra sydligaste delarna av Sverige förekommer den förvildad, och den första noteringen om förvildad lavendel i Sverige gjordes 1933 i Malmö. (källa)
  9. Bland släktets arter finns bland annat kaplobelia (Lobelia erinus, som odlad ofta omnämnd som bara "lobelia") och praktlobelia (Lobelia cardinalis). Den förstnämnda är ettårig och syns ofta odlad, den kan ibland påträffas förvildad i Sverige. Släktet lobelior räknas ibland som en egen familj – lobeliaväxter (Lobeliaceae). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.