Ont Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ont, varianter, uttal och böjningar av ont

Ont synonym, annat ord för ont, vad betyder ont, förklaring, uttal och böjningar av ont.

Synonymer till ont

Hittade 2 varianter av ordet ont:

Vad betyder och hur uttalas ont

Ont uttalas ont oböjligt och är ett substantiv.

Ont betyder:

Ordformer av ont

Singular

ont
obestämd grundform

Ont1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas ont

Ont uttalas ont ad och är ett verb.

Ont betyder:

Ordformer av ont

Ordform(er) ont adverb

Andra språk

Ont på Engelska

 • pain

Hur används ordet ont

 1. De tre aporna, (japanska: 三猿, san'en eller sanzaru, eller 三匹の猿, sanbiki no saru) är ett gammalt motiv i japansk konst. Det föreställer tre apor, varav en håller för sina öron, en annan sina ögon, och en tredje sin mun. Motivet förknippas med det japanska mottot att "inte se (något ont), inte höra (något ont), inte säga (något ont)". Den mest kända, och kanske äldsta, plats där motivet med de tre aporna återges är i ett snideri från 1600-talet över en port i Shintohelgedomen Tōshō-gū i den japanska staden Nikkō. I dag förekommer motivet över hela världen. Till exempel inkluderades de tre apornas emojivarianter år 2010 i den industriella teckenstandarden Unicode: ???. (källa)
 2. I den västerländska kulturen uppfattas lidande och död som ett ont. Med en annan uppfattning skulle teodicéproblemet inte försvinna, men kunna förenklas något. Man kunde till exempel betrakta döden som en befrielse. Vanligtvis går dock inte sådana föreställningar ihop med idén om en allsmäktig och god Gud, eftersom denne är upphovet till skapelsen. Den antike tänkaren Boethius föredrog att vända på problemställningen och istället fråga sig var det goda kommer ifrån och varför vi utgår från att det goda är normen. Även detta är emellertid en förutsättning när man talar om en allsmäktig och god skapargud. (källa)
 3. Mycket ont i halsen. Vuxna personer får dock inte alltid ont i halsen. Hos personer i tonåren ofta symtom som halsfluss med vitgrå beläggning på halsmandlarna och svullnad. På munhålans slemhinna kan det uppträda röda prickar. (källa)
 4. Det finns ett tydligt samband mellan värk i kroppen och arbetsmiljö. Belastningsskador uppstår ofta i samband med tunga lyft, upprepade rörelser och obekväma arbetsställningar. Högt arbetstempo och stress kan också bidra till att man får värk och ont i kroppen. (källa)
 5. Det är endast hälften av alla som blir smittade av sjukdomen som får symptom. En person kan alltså bära på sjukdomen utan att veta om det. För personer som får symptom börjar de 14 till 21 dagar efter man smittats men tiden kan variera mycket. Symptom de får är de vanliga som exempel huvudvärk, feber, illamående och muskelvärk. Det gör oftast ont när man tuggar (dysfagi). Spottkörtlarna under öronen börjar svullna upp ungefär ett dygn efter det första symptomet. Svullnaden brukar börja på endast den ena sidan men sprider sig till den andra sen. Spottkörtlarna börjar även ömma och febern brukar stiga upp till 39–40 grader Celsius. Därefter sjunker febern, 1–2 dygn efter. Svullnaden ser ut som påsar på utsidan av halsen och därav namnet. Spottkörtlarna under tungan kan ibland också svullna och det leder till att personen har svårt för att gapa. (källa)
 6. Ahriman var i den medelpersiska Pahlavilitteraturen (ca 300 f.Kr. - 900 e.Kr.) ett ont, utåtriktat väsen som existerade trots att zoroastrismen var en monoteistisk religion med Ahura Mazda som allsmäktig gud. Ahriman är möjligen förebild för "Åklagaren" i Jobs bok liksom för djävulen i den kristna föreställningsvärlden. (källa)
 7. Ett exempel kan vara det kända replikskiftet med den svårt sårade som blir tillfrågad:- Gör det ont?- Bara när jag skrattar. (källa)
 8. I bokens tredje kapitel introduceras synden i världen genom att Adam och Eva väljer att bryta mot det enda förbud Gud satt upp för dem. Frestade därtill av en orm (ofta identifierad med Satan, eller Djävulen) äter de av frukten från kunskapens träd för att därigenom själva bli som gudar, med kunskap om gott och ont. För sina försyndelser bestraffades mannen, kvinnan och ormen. Denna berättelse utgör en teologisk förklaringsgrund till ondskans närvaro i världen. I Edens trädgård hade mannen och kvinnan dittills levt ett behagligt liv i nära gemenskap med Gud. För att förhindra att människan nu även skulle äta av frukt från Livets träd, vilket skulle ge henne evigt liv, förvisar Gud människan från Edens trädgård. (källa)
 9. Luffare är en måltid där korvbrödet fylls med potatismos, ketchup och senap, men ingen korv. Namnet kommer av att måltiden blev billigare utan korv, så att även luffare med ont om pengar kunde ha råd med den. (källa)
 10. Betydelsen "ört" lever kvar i svenskan i fasta uttryck med oklar koppling till sprängmedlet. Det märkliga talesättet "Ont krut förgås inte så lätt" kan förklaras av att tyskans Unkraut betyder ogräs. På modern svenska skulle man alltså kunna säga "Det är inte lätt att bli av med ogräs" och därmed i överförd bemärkelse syfta på något missförhållande som "rotat sig". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.