Optisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder optisk, varianter, uttal och böjningar av optisk

Optisk synonym, annat ord för optisk, vad betyder optisk, förklaring, uttal och böjningar av optisk.

Vad betyder och hur uttalas optisk

Optisk uttalas opt|isk och är ett adjektiv -t -a.

Optisk betyder:

Ordformer av optisk

Böjning (i positiv) optisk en ~ + subst. optiskt ett ~ + subst. optiska den/det/de ~ + subst.

Optisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Optisk på Engelska

 • optic(al)

Hur används ordet optisk

 1. Innebär att optisk förminskning av föremål i en bild utgår från en punkt inne i bilden istället för från det tänkta avståndet från en ideal betraktare av bilden, vilket är regel i renässansperspektivet. Begreppet präglades cirka 1900 av Gabriel Millet för att beskriva drag i arkitekturframställningar i bysantinska mosaiker. Uttrycket etablerades som beteckning för ikonmåleriets bildrum framför allt genom Pavel Florenskij. I Sverige har Gregor Paulsson gett flera intressanta bidrag till förståelsen av begreppet. (källa)
 2. Ett astronomiskt objekt kan vara en enskild himlakropp, eller en grupp eller struktur av himlakroppar, bland annat en stjärnhop, nebulosa, galax eller galaxhop. Även en grupp av himlakroppar som är skenbart närliggande på stjärnhimlen, som en stjärnbild, en asterism eller en optisk dubbelstjärna, kan räknas som ett astronomiskt objekt. (källa)
 3. För att efterbilda ljusets fas för varje punkt i bilden, använder man inom holografin en referensstråle  som kombineras med ljuset från det som avbildats (objektstrålen). Optisk interferens mellan referensstrålen och objektstrålen, genom superposition (överlagring) av ljusvågorna, skapar ett ljusmönster som kan lagras på en vanlig fotografisk film. Ljusmönstret bildar en sorts diffraktionsgaller på filmen. (källa)
 4. Hägringar är ingen optisk illusion i vanlig mening, utan ett äkta fysikaliskt fenomen. (källa)
 5. Förr trodde man att det var ett elektriskt fenomen, men numer anser man att det är en reaktion av optisk karaktär i det mänskliga ögat. Att det beror på kontrasten mellan den orangea färgen mot grönskan omkring den. (källa)
 6. Namnet invertsocker kommer sig av att blandningen uppvisar omvänd optisk rotation jämfört med sackaros. Hydrolysen leder därför till att sockerlösningen "inverteras" i optiskt hänseende. (källa)
 7. Ett objektiv är en optisk lins eller sammansättning av linser som används i en kamera för att skapa bilder av objekt, antingen på fotografisk film eller på andra medier som kan lagra en bild kemiskt eller elektroniskt. Ljusmängden som når det ljuskänsliga mediet bestäms genom en kombination av exponeringstid och bländaröppning. Hur mycket ljus som erfordras för att avbilda objektet bestäms av mediets känslighet och ljusförhållandet vid objektet. (källa)
 8. Optisk kavitet – två speglar som placeras på varsin sida av lasermediet. (källa)
 9. Kerreffekt är en optisk effekt upptäckt 1875 av John Kerr. Effekten bygger på att en del fasta ämnen och vätskor blir dubbelbrytande, när de kopplas till ett elektriskt fält. Effekten används bland annat när man försöker skapa optiska datorer. Den nyttjades även vid tidiga TV-sändningar. (källa)
 10. 3: Föra in den nya DNA- strängen in i cellen (bakteriecellen). Detta genom t.ex. kemisk sensitivation, elektroporering, optisk injektion. Bakterien börjar sedan föröka sig. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.