Inhyra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder inhyra, varianter, uttal och böjningar av inhyra

Inhyra synonym, annat ord för inhyra, vad betyder inhyra, förklaring, uttal och böjningar av inhyra.

Vad betyder och hur uttalas inhyra

Inhyra uttalas in|hyra och är ett verb (lös eller fast sammansättning), böjs som hyra.

Inhyra betyder:

Ordformer av inhyra

Aktiv

inhyra
infinitiv
inhyr
presens
inhyrde
preteritum
inhyrt
supinum
inhyrande
presens particip
inhyr
imperativ

Passiv

inhyras
infinitiv
inhyrs
presens
inhyrdes
preteritum
inhyrts
supinum

Perfekt particip

inhyrd en
~ + subst.
inhyrt ett
~ + subst.
inhyrda den/det/de
~ + subst.
inhyrde den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

inhyres
presens

Inhyra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet inhyra

  1. Skillnaden mellan en spelmansstämma och en folkmusikfestival är syftet. En festivals huvudsyfte är att inhyrda artister spelar för åhörare eller dansare, medan spelmansstämmas huvudsyfte är att spelmän träffas och spelar med varandra. På spelmansstämmor spelar dock de tillresta spelmännen vanligen också för publik eller till dans och stämmorna har ibland även inhyrda artister. (källa)
  2. Världens första fyrskepp lades ut 1732 i Storbritannien. Det var ett litet enmastat fartyg som ankrades upp vid Nore Sand i Themsens mynning. Fartyget som var inhyrt utrustades med lanternor, en på varje sida om nocken. Det skulle förhindra förväxling med andra nattliggande skepp. 1736 lades ett andra fyrskepp av samma typ ut vid Dudgeon Shoal. Att skeppen fungerade bra gjorde att det, speciellt i Nordsjön, började placeras ut fyrskepp vid rev och flodmynningar. Men det dröjde ända till 1815 innan de tyska myndigheterna började användningen och då på initiativ av den danske kungen. (källa)
  3. I början av 1960-talet utreddes behovet av nya transportflygplan för Försvarsmakten. Ett exemplar av De Havilland Canada DHC-4 Caribou inhyrdes för utvärdering från De Havilland Canada. Den fick svensk militär beteckning Tp 55. (källa)
  4. Oftast är det ett företag som hyr ett flygplan, antingen för enstaka tillfällen, eller rutinmässigt, kanske till och med varje dag på en viss linje. Ett exempel på det var den nu nedlagda Trollhättan-Frankfurt varje vardag, endast för anställda i General Motors. Denna typ av linje benämns som Corporate Shuttle. Större företags högsta chefer reser rutinmässigt med "business jet", ett för dem inhyrt mindre flygplan, för att spara tid mot reguljärflyg. Det förekommer även stängda charterflyg för turister. En grupp turister som känner varandra kan hyra ett plan, eller oftare, en helikopter, till exempel i fjällen. (källa)
  5. I Sverige grundades "Statens normalskola för flickor" 1864. Den började sin verksamhet den 1 oktober det året, i inhyrda lokaler på Östra Beridarbansgatan nr. 1. på Norrmalm. Verksamheten flyttade senare till Östermalm i Stockholm och var avsedd att fungera som normgivande förebild för landets högre flickskolor. Flickor kunde söka till Statens normalskola i Stockholm efter folkskolans fjärde år. Efter sju års studier gavs den unika examen normalskoleexamen. Denna examen kan sägas ha legat mellan en realskoleexamen och gymnasieexamen. Efter andra världskriget omvandlades skolan till "Statens normalskola". (källa)
  6. Vid vissa skogsbränder har i Sverige helikoptern varit avgörande för att skogsbränder kunnat avgränsas och släckas effektivt. Från 2014 har inhyrda vattenbombare från södra Europa används i större utsträckning vid stora bränder. (källa)
  7. Det första användandet av ordet safari på svenska skedde i översättningen av Theodore Roosevelts bok På afrikanska jaktstigar. En jägares och naturforskares berättelse om sina ströftåg i Afrika (1910). Ordet användes då både för själva jaktexpeditionen och (det inhyrda) manskapet vid expeditionen. 1930 användes ordet även i betydelsen grupp vilda djur ("safari av lejon"). (källa)
  8. I varje program av svenska Tutti frutti skulle två deltagare, en kvinna och en man, tävla mot varandra i ett antal teoretiska och praktiska utmaningar. Programmet hade frukttema och medverkade gjorde cin-baletten, en variant på cancan-flickor. Cin-baletten stod för lättklädd dansunderhållning och kvinnorna fungerade som värdinnor i programmet, där momenten ofta innebar att de öppnade behån och blottade brösten. Var och en av kvinnorna presenterades som ett bär eller en exotisk frukt, vilket matchades av färg och motiv på kläderna. Striptease (ner till underbyxorna) förekom både som tävlingsmoment för deltagarna och som pausnummer med inhyrda kvinnor från olika länder. Tutti frutti spelades in i Milano i Italien och deltagarna fick resa, logi och viss kost betald. Utöver det kunde de vinna några tusen kronor var i kontanter, beroende på utgång i programmets olika tävlingsmoment. Den ena programledaren, Dominika Peczynski, valdes ut av produktionsbolaget. Den andra, Bruno Wintzell, var Jan Stenbecks personliga val. Wintzell var i programmet klädd i frack, vilket skulle anspela på greve Danilo i Glada änkan. Tommy Blom, från den tidigare popgruppen Tages, var en tilltänkt kandidat som programledare, men fick inte rollen. Det svenska premiärprogrammet 8 oktober 1994 hade omkring 360 000 tittare, varav cirka 38 procent av tittarna var kvinnor. (källa)
  9. I Sverige har traditionella barnkalas under 1900-talet omfattat lekar som blindbock, fiskdamm, hela havet stormar och skeppsbrott. Det förekommer ibland även annan underhållning som exempelvis en inhyrd clown eller trollkarl står för. (källa)
  10. Ett skyddsombud på en arbetsplats är en person som är utsedd av arbetstagarna (i praktiken av lokal facklig arbetstagarorganisation, om sådan finns) att företräda både ordinarie och inhyrd personal i arbetsmiljöfrågor. Skyddsombud ska verka för en bra arbetsmiljö, bevaka skydd mot ohälsa och olycksfall och bevaka att arbetsgivaren uppfyller kraven i arbetsmiljölagen. Skyddsombud ska få möjlighet att ta del av sådant som rör arbetsmiljön, delta i utbildningar och har rätt att vara med när man ändrar om eller planerar nya lokaler. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.