Orden Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder orden, varianter, uttal och böjningar av orden

Orden synonym, annat ord för orden, vad betyder orden, förklaring, uttal och böjningar av orden.

Vad betyder och hur uttalas orden

Orden uttalas orden [å´rd-] och är ett substantiv; bestämd form orden; pl. ordnar.

Orden betyder:

Ordformer av orden

Singular

orden
obestämd grundform
ordens
obestämd genitiv
orden
bestämd grundform
ordens
bestämd genitiv

Plural

ordnar
obestämd grundform
ordnars
obestämd genitiv
ordnarna
bestämd grundform
ordnarnas
bestämd genitiv

Orden är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Orden på Engelska

 • order - monastic order
 • order - official distinction

Hur används ordet orden

 1. Du har varit hårt ansatt under de här veckorna, och i något läge används orden "spiken i kistan". (källa)
 2. Hon vill inte ens ta orden "Crusader kings" i sin mun under intervjun. (källa)
 3. De här orden hänger ihop så tydligt, både lingvistiskt men också symboliskt. Kan vi inte ens prata med varandra är det kört. Jag tror att vi kommer lära oss det genom att stöta och blöta med varandra. (källa)
 4. När Natalie Portman i vintras skulle dela ut en Golden globe för bästa regi, presenterade hon kategorin med orden "och här är de manliga nominerade". (källa)
 5. Medan adsorptionen är betingad av mellan det adsorberade ämnets molekyler och molekylerna i kroppens ytskikt verkande attraktionskrafter, är absorption ett lösningsfenomen, ibland åtföljt av kemiska processer. I fråga om orden absorption och adsorption är dock språkbruket vacklande. (källa)
 6. När svenska lånat in latinska adjektiv har man oftast böjt dem enligt vulgärlatinsk modell, d.v.s. med orden mer och mest. Som i "irriterande, mer irriterande, mest irriterande" och "komplicerad, mer komplicerad, mest komplicerad". (källa)
 7. Geisha (芸者), eller Geigi (芸妓) är traditionella japanska underhållare. De är utbildade i olika japanska konstformer, som musik, dans och poesi. Den absoluta merparten av dagens geishor är kvinnor. En vanlig missuppfattning i västvärlden är att de är prostituerade, men det stämmer inte. Begreppet "geisha" härstammar från de två orden 芸 (gei) som betyder "konst" och 者 (sha) som betyder "person som gör" eller "att vara anställd inom". Direktöversättningen skulle alltså vara "person som gör konst", men idag fungerar även översättningen "artist". Geishor är välrespekterade och det är komplicerat att bli en geisha. (källa)
 8. Inom bildkonsten uppstår ofta missförstånd då orden "genremåleri" och "genre" inte har likartad betydelse. (källa)
 9. Gerontologi är läran om den friska ålderdomen och har större betoning på psykologiska, sociologiska och samhällsvetenskapliga liksom humanistiska aspekter än geriatriken, som är den medicinska specialiteten rörande hälsa hos gamla människor. Båda dessa studerar hur och varför individer åldras, men ur olika aspekter. Ordet gerontologi är sammansatt av de grekiska orden geron (gamling) och logia (kunskap). Det är en relativt ung vetenskap, bara omkring 100 år gammal. Den nordiska gerontologiska föreningen (NGF) antog följande definition av gerontologin: "Gerontologi är läran om åldrandet och studiet av åldersrelaterade förändringar i livsprocesser från uppnådd mognad och till individens död. Gerontologi omfattar basalbiologiska och klinisk–medicinska, humanistiska och samhällsvetenskapliga discipliner.". (källa)
 10. Köpande män i prostitutionen benämns i svensk slang torsk och formellt i myndighetstexter sexköpare. I branschen används orden kund, dejt eller klient. För prostituerade män används benämningen gigolo (eller sexarbetare). De som organiserar prostitutionen benämns hallick (vardagligt) eller kopplare. Verksamheten benämns i lagtexten koppleri (Brottsbalken 6 kap. 12 §). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.