Ordstrid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ordstrid, varianter, uttal och böjningar av ordstrid

Ordstrid synonym, annat ord för ordstrid, vad betyder ordstrid, förklaring, uttal och böjningar av ordstrid.

Vad betyder och hur uttalas ordstrid

Ordstrid uttalas ord|strid och är ett substantiv.

Ordformer av ordstrid

Singular

ordstrid
obestämd grundform
ordstrids
obestämd genitiv
ordstriden
bestämd grundform
ordstridens
bestämd genitiv

Plural

ordstrider
obestämd grundform
ordstriders
obestämd genitiv
ordstriderna
bestämd grundform
ordstridernas
bestämd genitiv

Ordstrid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ordstrid

  1. Sedan Håkon den gode hade återkommit till Norge och fördrivit Erik blodyx fick Gudröd kungatitel och återfick sin faders rike som län. Men efter Håkons fall i slaget på Fitjar, 961, blev Eriks son Harald gråfäll kung, vilket försvagade Gudröds ställning. Harald var notoriskt misstänksam mot alla lydkungar som tidigare hade stött hans motståndare. Enligt Snorre Sturlasson beseglades Gudröds öde sedan han berusad råkat hamna i en så kallad mannjafnaðr ("jämförelse mellan män") – en slags ordstrid som omtalas som ett stort nöje, i synnerhet vid dryckeslag. Någon hävdade att Harald gråfäll var den främste av hårfagres ättlingar i allt. Gudröd, som också han var sonson till Harald hårfagre, blev sur och menade sig vara jämngod med "gråfällen". Han sade sig också vara beredd att pröva det. "Båda greps genast av häftig vrede, så att de utmanade varandra till kamp och grep till sina vapen. Men de som var förståndiga och mindre druckna hejdade dem och gick emellan.". (källa)
  2. I islänningasagorna liksom i kungasagorna är manjämningar verbala kraftmätningar på prosa, men i fornaldarsagorna blir de poetiska ordstrider av skrytsammast möjliga slag. Exempel på detta finns i Hálfs saga ok Hálfsrekka, kapitel 15, och i Örvar-Odds saga, kapitel 27. I synnerhet Örvar-Odds manjämningsstrofer (Mannjafnaðarmál) brukar ofta framhållas – de medtogs för övrigt i Heusler-Ranischs Eddica minora. Under sin vistelse vid kung Herröds (Herrauð) hov sägs Örvar-Odd ha slagit vad med två av kungens hirdmän, att han kunde dricka bättre än de. Med dryckesstriden följde en manjämning, där kämparna jämförde varandras frejd och bedrifter. Striden utkämpades på regelbunden fornyrdislag, och inför varje strof måste kämparna tömma en full, d.v.s. ett fullt dryckeshorn. Örvar-Odd avgick med segern och fortsatte, långt efter det att hans motståndare hade fallit under bordet, att dikta självberömmande strofer – och för varje strof tömde han ännu ett horn. Sagan uppger att Örvar för denna strålande bedrift vann kungadottern Silkisifs kärlek. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.