Ovandel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ovandel, varianter, uttal och böjningar av ovandel

Ovandel synonym, annat ord för ovandel, vad betyder ovandel, förklaring, uttal och böjningar av ovandel.

Vad betyder och hur uttalas ovandel

Ovandel uttalas ovan|del och är ett substantiv.

Ordformer av ovandel

Singular

ovandel
obestämd grundform
ovandels
obestämd genitiv
ovandelen
bestämd grundform
ovandelens
bestämd genitiv

Plural

ovandelar
obestämd grundform
ovandelars
obestämd genitiv
ovandelarna
bestämd grundform
ovandelarnas
bestämd genitiv

Ovandel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ovandel på Engelska

  • top

Hur används ordet ovandel

  1. En sko är en fotbeklädnad av kraftigt material vars övre del täcker hela eller delar av foten, men högst når till vristen. Skor består ofta av läder (ibland med lack), ovandel och innersula och spänns fast om foten med hjälp av skosnören, kardborrband, resårband eller blixtlås. Fotbeklädnader som når över vristen kallas kängor och stövlar. Skor nyttjas i par, det vill säga en sko på vardera fot. (källa)
  2. Ringen i moderna diskustävlingar består av slipad cement som har diameter 2,50 meter och omgärdas av ett skyddsnät som bara är öppet mot kastsektorn som har öppningsvinkeln 35 grader (exakt 34,92*). Landar diskusen på eller utanför kastsektorns linjer är kastet ogiltigt. Varje kast måste också inledas stillastående i ringen och ingen del av skorna eller kroppen får sedan vidröra ovandelen av ringkanten eller marken utanför ringen förrän diskusen har landat. Därefter får kastaren lämna ringens bakre halva, bort från kastriktningen på ett kontrollerat sätt. Minst en funktionär övervakar kastringen och en annan övervakar kastsektorn. När kastaren har lämnat ringen visar dessa vita flaggor vid giltigt försök och röda flaggor vid ogiltigt försök. (källa)
  3. En lufttrycksdriven espressomaskin, så kallad handpresso, är en liten handhållen högtrycksespressomaskin som fungerar genom att pumpa luft vid väldigt högt tryck (16 bar) till en mellanliggande kammare. Varmt vatten hälls sedan in i en liten reservoar, som kan innehålla varmt vatten till en kopp espresso, ungefär 45 ml. Malda kaffebönor infogas på reservoarens ovandel och ett portafilter skruvas på vattenreservoarens topp. Maskinen snurrar sedan runt och trycket från den mellanliggande kammaren släpps in i vattenreservoaren. Det höga trycket pressar vattnet genom kaffet och ner i koppen, vilken är placerad under anordningen. När den önskade mängden espressokaffe har bryggts försvinner trycket och bryggningen slutar. (källa)
  4. Färgband har ofta två färger, en ovandel som är svart och en underdel som äröd. För att skriva med den röda delen justeras en spak så att bandet lyfts tillräckligt högt vid anslaget. Vid ett tredje läge används färgbandet inte alls - det är till för de tillfällen då man skriver på stencil. (källa)
  5. På 1700-talet låg Vallebergastenen i ett gärde vid Valleberga. Den danske fornforskaren Thorsen fann emellertid endast nederdelen av stenen 1845, då använd som staketstolpe. Arkeologen Nils G. Bruzelius fann ovandelen 1869 och sammanfogade de båda delarna. Stenen transporterades strax därefter till Runstenshögen i Lund. Det har spekulerats huruvida de två på runstenen omnämnda männen, Manne och Svenne, eventuellt tillhörde det så kallade Tingalidet i England, bildat av den danske kungen Knut den store efter hans erövring av England 1016. Tingalidet bestod av nordiska krigare som skulle försvara England från yttre fiender, och fick sitt slut 1066 med Vilhelm Erövrarens invasion av England. Manne och Svenne skulle enligt runinskriften ha stupat i västerled och ligger begravda i London. Stenen är dekorerad med ett kristet kors på sida A. Runformerna, den kristna formuleringen kombinerat med korset placerar runstenen tidsmässigt till mitten av 1000-talet. (källa)
  6. Klippbrosmen är en långsträckt fisk med två ryggfenor, den främre kort, och den bakre långsträckt. Bukfenorna har starkt förlängda fenstrålar, vilka som mest kan nå till analfenans början. Ovandelen av kroppen ärödbrun, en färg som bleknar mot buken. Rygg-, anal- och stjärtfenor har mörka yttre delar, ibland med ljusa kanter. Arten kan bli 65 cm lång och väga 3,9 kg, men är oftast mycket mindre. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.