Paladin Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder paladin, varianter, uttal och böjningar av paladin

Paladin synonym, annat ord för paladin, vad betyder paladin, förklaring, uttal och böjningar av paladin.

Vad betyder och hur uttalas paladin

Paladin uttalas palad|in [-i´n] och är ett substantiv -en -er.

Paladin betyder:

Ordformer av paladin

Singular

paladin
obestämd grundform
paladins
obestämd genitiv
paladinen
bestämd grundform
paladinens
bestämd genitiv

Plural

paladiner
obestämd grundform
paladiners
obestämd genitiv
paladinerna
bestämd grundform
paladinernas
bestämd genitiv

Paladin är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet paladin

  1. Paladinerna var enligt legenden de tolv riddarna vid Karl den stores sida. Den första gången de nämns är i de tidiga chansons de geste, som Rolandssången på 1100-talet. Ordet tros komma av palatinus, vilket dels är en historisk titel i Katolska kyrkan (judices palatini), dels en benämning på hovfolket vid det kejserliga romerska hovet, men även hovvakten Scholae Palatinae.
  2. Även riddarna vid Kung Arturs hov kallas i Arturlegenden paladiner.
  3. I överförd betydelse har det använts om ridderliga personer eller om särskilda snävare inflytelserika kretsar av personer, till exempel "Karl XII och hans paladiner".
  4. I rollspel och datorspel förekommer ibland karaktärstypen paladin. Det är vanligt att denna karaktärstyp även ges vissa magiska förmågor. Oftast har de gudomliga magiska förmågor, som att hela människor, exorcism, auror som sprider styrka, intelligens och förbättrade stridsförmågor till sina närmaste runt omkring. Stereotypen om paladinen som en helig krigare är väl etablerad i nutida fantasyfiktion, men är strikt sett en avvikelse från paladinens historiska grund. Karl den Stores paladiner var inte heliga krigare mer än i att alla riddare, enligt hög- och senmedeltidens riddarideal, förväntades vara dygdiga kristna.
  5. Paladiner i spel som Lineage II, Neverwinter Nights, Heroes of Might and Magic, Diablo II, Dungeons and Dragons, Tribal Wars, Hearthstone: Heroes of Warcraft, Dragonfable, Command and Conquer Generals, Tibia och World of Warcraft karaktäriseras som heliga krigare som bekämpar onda makter och vandöda varelser, helgar och utför goda gärningar.
  6. I den mest berömda boken om Paladiner "Sagan om Paksenarrion" (Moon, Elisabeth, 1988) blir huvudpersonen en Paladin i tredje boken.
  7. Paladin är också en gud från Dragonlance (Hickman Laura and Tracy , 1987),Troll. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.