Partiledarskap Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder partiledarskap, varianter, uttal och böjningar av partiledarskap

Partiledarskap synonym, annat ord för partiledarskap, vad betyder partiledarskap, förklaring, uttal och böjningar av partiledarskap.

Vad betyder och hur uttalas partiledarskap

Partiledarskap uttalas parti|led|ar|skap och är ett substantiv.

Ordformer av partiledarskap

Singular

partiledarskap
obestämd grundform
partiledarskaps
obestämd genitiv
partiledarskapet
bestämd grundform
partiledarskapets
bestämd genitiv

Partiledarskap är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet partiledarskap

  1. Madestam disputerade år 2009 vid Stockholms universitet med doktorsavhandlingen En kompispappa och en ytlig djuping. Partieliters ambivalenta partiledarideal. I sin forskning har hon fokuserat på politiskt ledarskap och partiledarskap, med frågor om hur den ideala ledaren ser ut, liksom vem som blir politisk ledare och hur. Madestam har efter disputation forskat om ledarrekrytering i svenska partier och författat en bok utifrån en studie av detta i socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiet (Hur blir man vald? Om partiledarskiften i tre svenska partier). Hon forskar även om sociala medier och politiskt ledarskap liksom delat ledarskap i skolans och partipolitikens värld. (källa)
  2. På Junimötet 2008 beslutades att införa ett delat partiledarskap och den 6 juli 2008 efterträddes Nils Lundgren av Annika Eriksson och Sören Wibe. Till vice ordförande utsågs Hélène Goudin och Björn von der Esch. Sören Wibe blev ensam partiledare för Junilistan den 22 januari 2009 efter att Annika Eriksson valt att avgå efter en konflikt som enligt Eriksson handlade dels om att hon placerats först på sjunde plats på partiets lista till EU-valet, dels på grund av avsaknad av demokrati och öppenhet i partiets egna processer. I Europaparlamentsvalet 2009 fick partiet 3,6 % av rösterna och åkte därmed ur. Partiet ställde inte upp i riksdagsvalet 2010 men de fick ändå 41 handskrivna röster. På junimötet 2009 valdes Birgitta Swedenborg och Sören Wibe till partiledare. I december 2010 dog Sören Wibe och därefter kvarstod Birgitta Swedenborg som ensam partiledare. (källa)
  3. Då den tidigare statsministern Per Albin Hansson hastigt avlidit i oktober 1946 valdes Erlander överraskande till ny partiledare och statsminister. Kampen med socialminister Gustav Möller om partiledarskapet var hård. Vid utnämnandet var Erlander nästan totalt okänd hos allmänheten. Många trodde att han skulle avgå efter andrakammarvalet 1948, eftersom han var allmänt okänd och att det skulle bli svårt för honom att axla Hanssons mantel. (källa)
  4. 2 januari – I Sverige lämnar Karin Söder partiledarskapet i Centerpartiet på grund av sjukdom. (källa)
  5. Den politiska emancipationen inleddes genom upprättande av fackföreningar, som sedan fortsatte genom bildandet av Antigua Labour Party, ALP, lett av Vere Bird, som också blev premiärminister vid självständigheten från Storbritannien 1981. Birds son Lester Bird övertog partiledarskapet, men förlorade valet 2004 till United Progressive Party, UPP, och Baldwin Spencer blev premiärminister. UPP vann också valet 2009, även om de tappade några mandat till ALP. Efter detta val efterträddes Lester Bird av Gaston Browne som gick vidare till att vinna en jordskredsseger över UPP i valet 2014 för det nu omdöpta The Antigua and Barbuda Labour party, ABLP. Den 13 juni 2014 tillträdde Gaston Browne som premiärminister. (källa)
  6. Falangistpartiet grundades 1933 av José Antonio Primo de Rivera, vars far general Miguel Primo de Rivera med stöd av den spanske kungen styrt som militärdiktator åren 1923-1930 och tillämpat en kombination av konservatism och ekonomisk interventionism vilket var avgörande förörelsens ideologi. Rivera den yngre valdes in i Cortes 1933 för Falangen och sammanslog följande år partiet med det ideologiskt likasinnade Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista, vilket ändrade rörelsens namn till Spanska falangen av förbunden för nationalsyndikalistisk offensiv (spanska: Falange Española de las JONS). Detta parti skiljde sig från typiska konservativa partier i dess republikanism och kamp för de lägre klasserna men delade andra aspekter såsom den fanatiska antikommunismen. I det spanska parlamentsvalet 1936 erhöll man på nationell nivå knappt 0,07 %, med omkring 4-5 % i regionerna Valladolid och Cádiz. Partiet ställde sig bakom den nationalistiska sidan i det kort därefter utbrutna spanska inbördeskriget och dess medlemsantal ökade frånågra tusen till hundratusentals. När Primo de Rivera fängslades för förräderi tog Manuel Hedilla över partiledarskapet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.