Pastörisera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder pastörisera, varianter, uttal och böjningar av pastörisera

Pastörisera synonym, annat ord för pastörisera, vad betyder pastörisera, förklaring, uttal och böjningar av pastörisera.

Vad betyder och hur uttalas pastörisera

Pastörisera uttalas pastör|is|era och är ett verb -de.

Pastörisera betyder:

Ordformer av pastörisera

Aktiv

pastörisera
infinitiv
pastöriserar
presens
pastöriserade
preteritum
pastöriserat
supinum
pastöriserande
presens particip
pastörisera
imperativ

Passiv

pastöriseras
infinitiv
pastöriseras
presens
pastöriserades
preteritum
pastöriserats
supinum

Perfekt particip

pastöriserad en
~ + subst.
pastöriserat ett
~ + subst.
pastöriserade den/det/de
~ + subst.

Pastörisera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet pastörisera

  1. Nypressad juice avser att juicen har tillverkats nyligen. Juice som pressas från färska råvaror i hemmet och dricks omgående faller under detta begrepp. När man gör nypressad juice importerar man vanligtvis hela färska frukter som sedan pressas, pastöriseras och förpackas i de länder där de sedan ska säljas. Används ordet "nypressad" vid märkning av juicer ska det förklaras vad som avses. Tidsperioden mellan pressning och bäst före-dag ska vara begränsad och anges. (källa)
  2. I Frankrike skiljer man ofta på camembert gjord på pastöriserad mjölk och sådan gjord på opastöriserad mjölk (camembert au lait cru). Den sistnämnda är dyrare men anses vara betydligt smakrikare. I vissa länder är det dock förbjudet att sälja ost gjord på opastöriserad mjölk, då icke-pastöriserade mjölkprodukter kan innehålla skadliga bakterier. I Sverige är i princip all camembert som säljs gjord på pastöriserad mjölk. Den ost som går under namnet Camembert de Normandie är ursprungsskyddad i Frankrike och måste komma från Normandie och vara gjord på opastöriserad mjölk. (källa)
  3. Sedan år 1937 stadgas i författning att mjölk som säljs i Sverige, med vissa undantag, skall pastöriseras. Detta var först för att begränsa spridningen av bovin tuberkulos (Mycobacterium bovis) som sprids framför allt via livsmedel som mjölk till både djur och människor. I dag skall inte tuberkulos förekomma bland svenska djurbesättningar och numer har pastöriseringen till syfte att eliminera andra skadliga och värmekänsliga mikroorganismer, som Salmonella, Listeria och EHEC. (källa)
  4. Schweizisk tomme är en mjukost med vitmögelyta som tillverkas i västra Schweiz av pastöriserad komjölk. Den säljs även under beteckningarna. (källa)
  5. Det finns ett flertal typer av Brieost, varav två sorter, Brie de Meaux och Brie de Melun, är ursprungsskyddade i Frankrike. Dessa ostar får inte göras av pastöriserad mjölk, medan andra sorters brie ofta är gjord på pastöriserad mjölk. (källa)
  6. Gräddfil är en mjölkprodukt, normalt med 12 % fetthalt, som homogeniserats, pastöriserats och sedan syrats med en syrningskultur. Gräddfilen började användas i Sverige under tidigt 1950-tal och idag används den främst som tillbehör till sill och potatis samt som bas för kalla såser, dressingar och dipp, men även till varma rätter och efterrätter. (källa)
  7. När man tidigare tillverkade snus fermenterade man tobaken tillsammans med salter och vatten. Idag pastöriseras svenskt snus, varvid merparten av tobakens naturliga bakterieflora oskadliggörs. Cigarrtobak och amerikansk tuggtobak framställs dock fortfarande med hjälp av fermentering. (källa)
  8. Kaviar är ett livsmedel som består av saltad, ofta pastöriserad men inte alltid, och ibland rökt fiskrom från arter i familjen störar (Acipenseridae). (källa)
  9. Livsmedel som äts utan att ha tillagats tillräckligt, eller rått, ökar risken för en infektion av E. coli, förutsatt att bakterierna förekommer i det djur från vilket livsmedlet har framställts. En livsmedelsprodukt som anses vara särskilt riskabel att konsumera är obehandlad mjölk. Det är dock ofarligt att dricka pastöriserad mjölk. En annan riskfylld produkt är vegetabiliska livsmedel. Detta då dessa kan vara förorenade med avföring från djur. Även i pälsen på djur finns mikroskopiska fekala partiklar som kan smitta via kontakt med handen, som vid ett senare tillfälle ofta kommer i kontakt med munnen. Den direkta överföringen av E. coli från en individ till en annan spelar en betydande roll. Det är nämligen tillräckligt med färre än hundra E. coli-bakterier för att en infektion ska uppstå. En person vars händer inte har tvättats tillräckligt efter ett besök på toaletten kan därför överföra bakterier till familjemedlemmar, eller andra personer, och därigenom orsaka en infektion av E. coli. (källa)
  10. Beteckningen Raclette du Valais AOP är skyddad och ges till råmjölkost från Valais med 50–55 % fetthalt i torrsubstansen. År 2006 producerade Schweiz 13 000 ton pastöriserad och opastöriserad racletteost, därav 2 000 ton Raclette du Valais AOP. Det mesta konsumerades inom landet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.