Perikop Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder perikop, varianter, uttal och böjningar av perikop

Perikop synonym, annat ord för perikop, vad betyder perikop, förklaring, uttal och böjningar av perikop.

Vad betyder och hur uttalas perikop

Perikop uttalas peri|kop [-å´p] och är ett substantiv -en -er.

Perikop betyder:

Ordformer av perikop

Singular

perikop
obestämd grundform
perikops
obestämd genitiv
perikopen
bestämd grundform
perikopens
bestämd genitiv

Plural

perikoper
obestämd grundform
perikopers
obestämd genitiv
perikoperna
bestämd grundform
perikopernas
bestämd genitiv

Perikop är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet perikop

  1. Perikop (grek. περικοπή), är en uppsättning verser som bildar en sammanhängande enhet eller tanke, lämplig för offentlig läsning från en text, nu vanligen ur Bibeln, avsedd att läsa i en gudstjänst och hålla en predikan över. Ordet perikop används också inom exegetiken som beteckning för ett begränsat bibelavsnitt.
  2. Manuskript, ofta illuminerade, som kallas perikoper, är normalt evengelier, det vill säga förkortade Gospelböcker som endast innehåller de delar av evangelierna som krävs för mässorna under kyrkoåret. Noterbara exempel, båda ottonska, är perikoperna för Henrik II och Salzburgperikoperna.
  3. Predikningar normalt bestående av perikoper, innehåller episteln och evangeliet avpassade för det liturgiska året. En perikop bestående av passager från olika delar av en enda bok, eller från olika böcker i Bibeln, och sammankopplade till en enda text kallas en sammanlänkning eller sammansatt läsning.
  4. Innan bestämda perikoper föreskrevs (300-400-talen) avgjorde textläsaren hur länge han skulle hålla på, och Bibelns böcker lästes enligt judisk sed i följd.
  5. Modern teologi utgår ofta från längre textstycken än perikoper (till exempel en hel bibelbok) eller från ett urval av texter som berör samma tema, men de allra flesta kristna predikningar som hålls utgår frånågon av de perikoper som finns föreslagna i den finländska eller svenska evangelieboken. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.