Pinne Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder pinne, varianter, uttal och böjningar av pinne

Pinne synonym, annat ord för pinne, vad betyder pinne, förklaring, uttal och böjningar av pinne.

Synonymer till pinne

Vad betyder och hur uttalas pinne

Pinne uttalas pinne och är ett substantiv -n pinnar.

Pinne betyder:

Ordformer av pinne

Singular

pinne
obestämd grundform
pinnes
obestämd genitiv
pinnen
bestämd grundform
pinnens
bestämd genitiv

Plural

pinnar
obestämd grundform
pinnars
obestämd genitiv
pinnarna
bestämd grundform
pinnarnas
bestämd genitiv

Pinne är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Pinne på Engelska

 • stick - (conductor', s) baton, (wooden) stick, pointer

Hur används ordet pinne

 1. Glasspinnen är den pinne, oftast gjord i trä, som glassen är formad runt på pinnglassen. Glasspinnen tjänar som stöd och handtag då pinnglassen ämnar ätas utan tallrik, bägare eller strut. Glasspinnar i trä kan även användas vid pysselverksamhet och modellbyggen. (källa)
 2. Glasstrut är en glass serverad i ett konformat rån (kan även avse själva rånet), vilket gör att man kan äta glassen som den är utan att behöva servera den i bägare, på tallrik eller på pinne. Glasstrutar förekommer i glasskiosker och i glassfrysen i vanliga livsmedelsbutiker. (källa)
 3. Man kan sätta fast en pinne på släggnacken, träda på en avvägd mängd tunga ringar som löper fram och tillbaka ett kort stycke samt anordna någon form av stopp, så att ringarna inte faller av. När man svingar släggan kommer ringarna på efterkälken och trycks mot pinnens stopp. När slägghuvudet träffat verktyget och just ska till att studsa tillbaka hinner ringarna ikapp, möter återstudsen och tvingar tillbaka slägghuvudet mot det verktyg det just var på väg att lämna. Om det hela ärätt avpassat kommer ringarna när de faller ner mot slägghuvudet att helt kväva återstudsen. Man får alltså en studsfri slägga som med full effekt driver verktyget. En variant, som fungerar enligt samma princip, är ett hålrum inuti slägghuvudet, som är delvis fyllt med stålkulor. Märkligt nog är denna typ av studsfri slägga/hammare sällsynt i allmänna handeln. Gummiklädda studsfria slagverktyg finns, men det är en annan princip. Nackdelen med denna metod är att gummit blir hårt åtgånget av träffen mot verktyget. (källa)
 4. Karvstock (från karva, skära, och stock) är en svensk benämning på ett matematiskt verktyg i äldre tid. En karvstock kunde vara ett stycke trä, vanligen i form av en fyrkantig stav eller pinne, avsedd att gör skåror eller hack för att hålla räkning på någonting. I England användes tallystavar under flera århundraden, som fungerade på ett liknande sätt som de svenska karvstockarna. (källa)
 5. Kastrullen är cylinderformad, det vill säga den har flat botten och lodräta kanter samt ett eller flera handtag. Den idag mest vanliga handtagsvarianten är en pinne som går vågrätt ut ur kärlet, vanligen är denna typ av handtag omgiven av plast för att isolera mot värmen. En annan variant av handtag är öron som sitter på var sin sida av kärlet. Vissa anser att skillnaden mellan en kastrull och en gryta är att det är en kastrull om den har en pinne som handtag, en gryta om den har öron, men denna åtskillnad är inte vedertagen. (källa)
 6. Krocket (franska croquet) är ett utomhussällskapsspel, där uppgiften är att med en träklubba driva ett träklot i en viss ordning genom ett visst antal bågar och mot pinnar. (källa)
 7. Kvader – en liten konisk pinne i en kreatursklave. (källa)
 8. En limstång, limspö eller limsticka var en stång eller pinne bestruken med fågellim som jägaren, antingen försökte träffa fågeln med, eller också satt stilla dold för att fågeln skulle landa på stången. Att löpa med limstång är ett föråldrat folkligt uttryck för att göra något förgäves. Den som sprang med en tom limstång visade att ansträngningarna uppenbart inte gav resultat. (källa)
 9. Ljudpinne kallas den träpinne som i en fiol och andra likartat byggda instrument är spänd mellan locket och bottnen under stallet och på så sätt överför strängarnas vibrationer effektivt till resonanslådan. Pinnen ska sitta osymmetriskt, och dess placering har betydelse för instrumentets klang. (källa)
 10. Omkring år 1500 f.Kr. skrev indierna siffror på palmblad, dåtidens motsvarighet till papper. Det skedde med en vass pinne och bläck. Sidnummer ristades ofta in på högersidan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.