Pol Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder pol, varianter, uttal och böjningar av pol

Pol synonym, annat ord för pol, vad betyder pol, förklaring, uttal och böjningar av pol.

Vad betyder och hur uttalas pol

Pol uttalas pol och är ett substantiv -en -er.

Pol betyder:

Ordformer av pol

Singular

pol
obestämd grundform
pols
obestämd genitiv
polen
bestämd grundform
polens
bestämd genitiv

Plural

poler
obestämd grundform
polers
obestämd genitiv
polerna
bestämd grundform
polernas
bestämd genitiv

Pol är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Pol på Engelska

 • pole
 • pole - one of two extremes

Hur används ordet pol

 1. Polen är en demokratisk republik. Polens president väljs vid fria val på en period om fem år. Nuvarande president är Andrzej Duda, som kommer från Lag och rättvisa, PiS (föregående Bronisław Komorowski, från Medborgarplattformen, PO, som tillträdde efter att president Lech Kaczyński, PiS, omkom i flygkraschen utanför Smolensk, Ryssland, den 10 april 2010). (källa)
 2. Den första att förklara hur kompassen fungerade var kinesen Shen Kou. I Kina upptäcktes också magnetens benägenhet att vrida sig i nord-syd riktning. Under tidig medeltid blev kompassen känd som navigationsinstrument. 1269 skrev Petrus Peregrinus om magnetens två poler, i analogi med himmelssfärens nordpol och sydpol. Kring 1600 skrev William Gilbert sin studie De Magnete (Om magneten). Där visade han att jordens magnetfält kan beskrivas med att jorden har magnetiska poler nära dess rotationsaxel som attraherar och repellerar de magnetiska polerna i kompassnålen. (källa)
 3. En elektrisk ackumulator är en kemisk spänningskälla som går att återställa, d.v.s. ladda om, i dagligt tal kallas den för laddningsbart batteri. Denna typ av batterier kallas även för sekundära batterier. Namnet kommer av att elektriciteten i ackumulatorn kommer från en annan energikälla, d.v.s. sekundärt. När ackumulatorn avger ström förbrukas inte någon pol, de omvandlas bara från en kemisk förening till en annan. När omvandlingen är färdig är ackumulatorn urladdad. Till skillnad från ett batteri kan ackumulatorns polers kemiska sammansättning återställas genom att man kopplar en yttre spänningskälla till polerna. Då laddas ackumulatorn och när polerna är helt återställda är ackumulatorn laddad. (källa)
 4. Ruda (vattendrag i Polen, Podlasiens vojvodskap), Powiat hajnowski, 52.91809°N 23.51675°Ö / 52.91809, 23.51675 (Ruda (vattendrag i Polen, Podlasiens vojvodskap)). (källa)
 5. Longitud även kallad längdgrad, meridian eller geografisk längd, är positionen i öst-västlig riktning, definierad som vinkeln mellan en storcirkel genom polerna på jorden och en godtyckligt vald nollmeridian. Till skillnad från latituder finns inga naturliga referenspunkter, likt nordpolen, sydpolen och ekvatorn. Därför har man fått "hitta på" en utgångslongitud. (källa)
 6. För att få ner varvtalet hos en rotor kan fler poler monteras. Om man istället för en tvåpolig rotor använder en fyrpolig halveras rotationshastigheten. Det finns olika utföranden av de poler som kan väljas till rotorn. Väljs till exempel en pol med avrundade kanter förbättras polplattans flödesfördelning. (källa)
 7. Från 1935 fanns en tid en möjlighet att ta pol.mag.-examen, där bl.a. statskunskap kunde ingå. Denna examen avskaffades 1969 men återinfördes på 1993. Sedan 2007 är pol.mag.-examen ersatt av en pol.kand.-examen. (källa)
 8. Skulle Jorden byta plats med Venus skulle jorden utvecklas till en planet med väldigt hög växthuseffekt, med ständigt mulet väder, åskan skulle vara ett vardagsväder. Isarna kring polerna skulle smälta, och landområden som Skåne och andra låglänta områden i världen skulle hamna under vatten. Till slut skulle haven börja koka efter att växthuseffekten hela tiden får lufttemperaturen att stiga. (källa)
 9. Polska (język polski eller polszczyzna) är ett västslaviskt språk talat i Polen. Med 55 miljoner talare är det nästörsta slaviska språket. Polska talas förutom i Polen, där det är officiellt språk, även av betydande minoriteter i Vitryssland, Litauen, Ukraina, Tyskland och USA. Det skrivs med det polska alfabetet. (källa)
 10. Men Fredrik Vilhelm stod inte personligen i centrum för styret av kungariket. Snart började ett förfall, som blev farligare, eftersom man fortfarande trodde att allt stod väl till. Omständigheterna bidrog till att underhålla denna villfarelse. En militär framgång var det lätta fälttåget under Ferdinand av Braunschweig mot Nederländerna (1787), där uppror utbrutit mot ståthållaren, Fredrik Vilhelms svåger. Upproret kuvades snabbt. Därpå ingick Preussen förbund med Nederländerna och England. I samråd med den England tvingade Preussen Danmark till fred, då det 1788 angrep Sverige. I Polen syntes Preussen vilja motverka Rysslands planer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.