Port Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder port, varianter, uttal och böjningar av port

Port synonym, annat ord för port, vad betyder port, förklaring, uttal och böjningar av port.

Synonymer till port

Vad betyder och hur uttalas port

Port uttalas port [port´ el. po´rt] och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av port

Singular

port
obestämd grundform
ports
obestämd genitiv
porten
bestämd grundform
portens
bestämd genitiv

Plural

portar
obestämd grundform
portars
obestämd genitiv
portarna
bestämd grundform
portarnas
bestämd genitiv

Port är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Port på Engelska

  • (street)door, gate(way) - doorman, doorkeeper, house (entry) phone, stand in the doorway and talk
  • street door, front door - the street (front) door is locked in the evening

Hur används ordet port

  1. Pressurized Mating Adapter – en amerikansk, trycksatt adapter, med en Common Berthing Mechanism-port i den ena änden och en APAS-95-port i den andra. (källa)
  2. Grådask är ett i Sverige sålt portvin av typen tawny port, vilket innebär en längre lagring på ekfat. (källa)
  3. Den 12 januari 2010 skakades Haiti av en allvarlig jordbävning med magnitud 7,0 och epicentrum endast 15 kilometer från den tätbefolkade huvudstaden Port-au-Prince. Huvudstaden och omkringliggande områden drabbades av oerhört omfattande skador och över 200 000 människor befaras ha omkommit. Efter 11 dagar hade ca 110 000 bekräftats döda. Detta var en världsomfattande nyhet, nödhjälp, sjukvårdare och räddningspersonal skickades med stora svårigheter till landet då infrastrukturen var krossad, flygplatsen fylldes upp utan att hjälpsändningarna initialt kom vidare. Händelsen uppmärksammades från början dagligen i media med nya besked och den 18 januari hade 50 miljoner kronor skänkts till jordbävningsoffren i Haiti bara från Sverige. (källa)
  4. Under 1900-talet har transport av olja ytterligare understrukit hamnstädernas betydelse. Många stora hamnar har mycket omlastning mellan fartyg. Det beror på att världshandelns långa avstånd kräver stora fartyg som på grund av bland annat djupgående och lagringsutrymmen inte kan gå till mindre hamnar. (källa)
  5. Hamnarbetarnas uppgift består idag av att förtöja och förhala fartyg, lasta och lossa fraktfordon, och även sköta övriga uppgifter på färjeterminaler. De organiseras i Sverige av Svenska hamnarbetarförbundet eller Svenska transportarbetareförbundet (Transport). (källa)
  6. Rulljalusi – stängningsanordning för skåp (se skrivbord) eller som port. (källa)
  7. Sitt centrum fick jansenisterna i klostret Port-Royal, senare flyttat till Paris. Då påven Alexander VII vände sig mot rörelsen 1664, allierade sig jansenisterna med de gallikanska strävandena. Ett slutligt påvligt fördömande av jansenismen skedde 1713 genom bullan Unigenitus, utgiven av Clemens XI. I Nederländerna gav detta upphov till bildandet av den gammalkatolska kyrkan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.