Prakt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder prakt, varianter, uttal och böjningar av prakt

Prakt synonym, annat ord för prakt, vad betyder prakt, förklaring, uttal och böjningar av prakt.

Synonymer till prakt

Vad betyder och hur uttalas prakt

Prakt uttalas prakt och är ett substantiv -en.

Ordformer av prakt

Singular

prakt
obestämd grundform
prakts
obestämd genitiv
prakten
bestämd grundform
praktens
bestämd genitiv

Prakt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Prakt på Engelska

  • splendour - magnificence, pomp, glory, perfect (classical) example, magnificent display of flowers, splendid display of colours

Hur används ordet prakt

  1. Julvisa – en julpsalm av Zacharias Topelius diktad 1887, se ”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt” (wikipedia.org)
  2. Benvenuto Cellini uppvisar i Frans I:s saltkar (1539-1543) en prakt och grace som är signifikativ för manierismen. Cellini, och flera andra konstnärer, använder sig av estetisk form för att vädja till betraktarens känslor. Giambologna hyllar i sin skulptur Sabinskornas bortrövande (1581-1583) rörelse och dramatik genom verkets sammanflätade konturer och våldsamma kraft. Giambologna använder överdrivna gester och förmedlar på detta vis en sprudlande känsla av energi. (wikipedia.org)
  3. Persiska krigen (även kallat perserkrigen eller de grekisk-persiska krigen) var en serie konflikter mellan den grekiska världen och det persiska akemeniderriket som påbörjades omkring 490 f.Kr. och varade till 449 f.Kr. Begreppet syftar vanligtvis på de två persiska invasionerna av det grekiska fastlandet år 490 f.Kr. och 480-479 f.Kr. Perserna segrade i de inledande slagen men vid båda tillfällena höll grekerna stånd och motade bort de persiska trupperna från grekiska fastlandet. Inte alla greker kämpade mot perserna, några var neutrala, medan andra var allierade med Persien. Perserkrigen markerar skillnaden mellan arkaisk tid och klassisk tid i den grekiska historien. Krigen gav inte enbart upphov till väpnade konflikter utan bidrog till ett brett kulturellt och vetenskapligt utbyte. Många greker sökte sig till det persiska havet, lockade av den akemenidiska stormaktens prakt, och vissa tog värvning i den persiska armén, vilket Xenofon skildrat i sitt verk Anabasis. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: