Predikning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder predikning, varianter, uttal och böjningar av predikning

Predikning synonym, annat ord för predikning, vad betyder predikning, förklaring, uttal och böjningar av predikning.

Vad betyder och hur uttalas predikning

Predikning uttalas pre|dik|ning [-di´-] och är ett substantiv -en -ar.

Predikning betyder:

Ordformer av predikning

Singular

predikning
obestämd grundform
prediknings
obestämd genitiv
predikningen
bestämd grundform
predikningens
bestämd genitiv

Plural

predikningar
obestämd grundform
predikningars
obestämd genitiv
predikningarna
bestämd grundform
predikningarnas
bestämd genitiv

Predikning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet predikning

  1. Læstadianismen (læstadiansk) är en luthersk inomkyrklig väckelserörelse. Rörelsen är uppkallad efter Lars Levi Læstadius (1800–1861), som var präst i bland annat Pajala församling och Karesuando församling och vilkens botpredikningar gav upphov till en väckelse som spred sig snabbt över Nordkalotten. Inte minst bland samerna kom den att förändra mångas livsföring och minska alkoholmissbruket. Rörelsen har senare även spridit sig till Nordamerika. Största utbredning har den i Finland. Efter att Læstadius avlidit blev Johan Raattamaa rörelsens ledare. Efter dennes död 1899 splittrades rörelsen. (källa)
  2. Læstadius företrädare, Zacharias Grape, hade varit en mycket omtyckt församlingspräst. Men Læstadius var inte imponerad av resultatet: "Man prisade prosten Grapes predikningar, men ingen väckelse, ingen oro, intet andligt bekymmer följde därpå." Själv tyckte han sig inte heller riktigt nå fram till församlingsborna och uppnå varaktiga resultat. Han skrev senare: "Jag såg även att det stod illa till med församlingen, men de medel, som skulle verka för en sinnesförändring hos den, var ännu för mig förborgade.". (källa)
  3. I äldre kyrkor har det förekommit att det på predikstolen fanns en anordning med fyra sammankopplade timglas, som kunde vändas alla på samma gång. Ett av timglasen tömdes på 15 minuter, ett annat på 30 minuter, det tredje på 45 minuter och det sista på 60 minuter. Sammanlagt alltså en timme med markering varje kvart. Prästen kunde på så sätt hålla kontroll på predikningens längd, så att han inte extemporerade alltför mycket. Ett sådant timglas skymtar på bilden av predikstolen i Sankta Ragnhilds kyrka längst till vänster (heraldiskt dexter d.v.s. vid prästens högra sida). (källa)
  4. Predikningar normalt bestående av perikoper, innehåller episteln och evangeliet avpassade för det liturgiska året. En perikop bestående av passager från olika delar av en enda bok, eller från olika böcker i Bibeln, och sammankopplade till en enda text kallas en sammanlänkning eller sammansatt läsning. (källa)
  5. Det är genom sändebuden som Gud uppenbarar sin vilja, och dessa agerar i sin tur på lite olika sätt. Profeten Muhammed och Bahá'u'lláh tog på mystiskt sätt emot Guds ord och förmedlade dessa till skrivare eller närvarande sekreterare, vilket resulterade i att heliga skrifter som Koranen respektive Kitáb-i-Aqdas uppenbarades. Men även deras handlingar och predikningar eller tal är viktiga När det gäller kristendomen handlar det i stället om huvudpersonen Jesus har inte efterlämnat någon skrift som han själv författat. Det är hans normerande handlingsmönster, framträdanden (inkluderande predikningar och syftet med hans död), som anses direkt spegla hans Faders vilja. De flesta kristna anser att Jesus är Gud, men muslimer och bahá'íer ser Jesus som människa och Guds sändebud, Beträffande Mose handlar det både om en dramatisk barndom, ett folks lika dramatiska flykt och av Gud uppenbarade lagar. (källa)
  6. Anders Båld föddes i Öregrund som son till kyrkoherden där med samma nämn. Han proverades 1707 till filosofie magister i Uppsala. 1716 utnämndes han till komminister i Storkyrkoförsamlingen i Stockholm. 1729 blev han kyrkoherde på Värmdö, och 1749 i Katarina församling i Stockholm. 1747 blev Båld ledamot av ecklesiastikverket i Lappmarken. Samtida källor omtalar honom som en stor predikant, och hans predikningar blev efter hans död, tryckta och Båld var en av de mest lästa svenska postilleförfattarna under 1700-talets andra hälft. (källa)
  7. Lisbetta Isacsdotter insjuknade 1750 i dvala på torpet Solvarf i Tidersrums socken i Östergötland. När hon vaknade, började hon hålla predikningar med en röst som ett jollrande barn, och hennes tappade hår växte ut. En ängel påstods tala genom henne, och i tolv års tid tog hennes föräldrar emot en växande åhörarskara för att lyssna på hennes predikningar. Hennes mor påstod att hon bara åt en enda sked mjölk i månaden. År 1762 utsågs en kyrklig kommission för att avgöra om Lisbetta var en häxa eller en bedragare. Kyrkan tvingade hennes familj att isolera henne, hennes hår klipptes av och hon tvingades 1763 medge att allt hade varit ett bedrägeri. Lisbetta och hennes familj underkastades alla straff under kyrkoplikten. År 1765 fördes Lisbetta Isacsdotter till Linköpings hospital, där hon avled två år senare. (källa)
  8. Efter typologisk metod. 1. Sextio elementära predikningar öfver Jesu liknelsetal (1900). (källa)
  9. Robertson, som hade ett överkänsligt sinne, vilket han dock med all makt sökte stålsätta, rönte mycket motstånd och missförstånd, varigenom hans svaga hälsa totalt undergräves. Hans efter hans död utgivna predikningar har erhållit en enorm spridning, och han är utan gensägelse den mest läste anglikanske predikanten i nyare tiden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.