Pressorgan Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder pressorgan, varianter, uttal och böjningar av pressorgan

Pressorgan synonym, annat ord för pressorgan, vad betyder pressorgan, förklaring, uttal och böjningar av pressorgan.

Vad betyder och hur uttalas pressorgan

Pressorgan uttalas press|org|an och är ett substantiv.

Ordformer av pressorgan

Singular

pressorgan
obestämd grundform
pressorgans
obestämd genitiv
pressorganet
bestämd grundform
pressorganets
bestämd genitiv

Plural

pressorgan
obestämd grundform
pressorgans
obestämd genitiv
pressorganen
bestämd grundform
pressorganens
bestämd genitiv

Pressorgan är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet pressorgan

  1. Filmen tillkom på initiativ av en kommitté som bildats av bland andra Sigfrid Borgström och Harry Kolare vid Svenska Morgonbladet. Man försökte på ett tidigt stadium förmå Victor Sjöström att åta sig regin. Denne avböjde men rekommenderade istället Gunnar Skoglund, ung medarbetare vid Svensk Filmindustri, och detta blev hans långfilmsdebut. Kommittén som ombildades till en kulturförening, ansökte om statsbidrag vilket också beviljades av den liberala Ekman-regeringen i två omgångar. Filmen fick i första hand en icke-kommersiell distribution där den visades omgiven av olika propagandaarrangemang. Den kommersiella biografdistributionen blev av mer begränsad omfattning. Sedermera övertogs distributionen av Motormännens Helnykterhetsförbund (MHF) i samband med att filmen omcensurerades och förkortades för att bli barntillåten. Vid mitten av 1930-talet uppgavs att filmen dittills setts av cirka 750 000 åskådare vid olika visningar. Filmen orsakade en viss intern polemik inom IOGT och dess pressorgan Reformatorn (se även Fönstret 1932 nr 8 och följande nummer). Harry Kolare, som i samband med inspelningen även gett ut en särskild programtidning, "Fritiden", anklagades för att främst gjort det senare projektet till sitt eget privata geschäft. Debatten innehöll även viss intern kritik mot själva filmen som sådan. I övrigt inhöstade dock filmen en del beröm från vissa frireligiösa kretsar som annars inte brukade recensera film, bland annat för att den riktade sig mot det så kallade "dansbaneeländet" som vid tiden redan blivit ett etablerat begrepp i samhällsdebatten. (källa)
  2. Föreningens officiella pressorgan är Tidskriften Heimdal men föreningen ger även ut "Hornstötar", som liknar debattartiklar, i aktuella frågor. (källa)
  3. Riksfronten var en nazistisk organisation som grundades 1933 av Malte Welin och lades ned samma år. Dess pressorgan under denna tid hette Vest-Svenska Dagbladet. (källa)
  4. Pressorgan för SFKO blev den nystartade tidningen Spöknippet och det fascistiska spöknippet användes även som organisationens symbol. 1929 ändrades namnet till Sveriges Nationalsocialistiska Folkparti (SNFP). 1930 ändrades även namnet på partiets pressorgan från Spöknippet till Nationalsocialisten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.