Prutten Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder prutten, varianter, uttal och böjningar av prutten

Prutten synonym, annat ord för prutten, vad betyder prutten, förklaring, uttal och böjningar av prutten.

Synonym till prutten

Hur används ordet prutten

  1. Serien spelades in på och runt Hornsgatan 32 på Södermalm i Stockholm. Kostnaden var 165 000 kronor. Inspirationen hämtades från stumfilm, i synnerhet Charlie Chaplin och Buster Keaton. Manus skrevs knappt alls. Mycket av handlingen var improviserad, men varje avsnitt var en parodi på en filmgenre, till exempel var ett avsnitt filmat som film noir, andra var parodier på krigsfilm (Räddningen), Goethes Faust (Trollkarlen), Ingmar Bergman-film (Prutten), opera och operett (Musikpillret), och avsnittet med Mjölmannen parodierade superhjältar. Ingen av de tre huvudrollsinnehavarna var utbildade skådespelare utan vänner till upphovsmännen från Konstfack och musiker. Ellen spelades av poeten Sonja Åkesson och apan gestaltades av Carl Johan de Geer. Serien sågs till en början inte som någon framgång. Alla inblandade ansåg att den var ett misslyckande och den blev mycket kritiserad när den först sändes, men när serien repriserades på 1980-talet blev den populär och kultförklarad. (källa)
  2. En mera avancerad variant, som blåser upp sig själv efter varje prutt. Den fungerar så att den har ett litet hål på ovansidan och är fylld med skumgummi vilket expanderar av sig självt (efter att det tryckts ihop vid själva prutten) varvid luft sugs in genom det lilla hålet. När någon sätter sig på pruttkudden är dock det lilla hålet för litet för att snabbt släppa ut luften, så då pressas istället (det mesta av) luften ut "pruttvägen". (källa)
  3. Olika förlag (av förlaget skrivet OLIKA) är ett bokförlag som ger ut barnböcker och metodböcker för vuxna och har en uttalad ambition att utmana stereotyper och normer och bidra till ett inkluderande samhälle. Förlaget grundades 2006 av Marie Tomicic och Lovisa Almborg och de första böckerna kom ut 2007 (Här kommer UppfinnarJohanna! och Värsta Prutten, Lolly!) Olika var initiativtagare till uppropet mot Egmonts barntidningar Emma och Goal Junior 2011 som enligt Olika 2011 utgick från förlegade och förminskande traditionella könsroller. År 2012 gav Olika förlag ut boken Kivi och Monsterhund, Sveriges första barnbok som använder ordet hen som pronomen. Olika ger också utbildningar till förskolor och skolor och kommunikationstjänster till företag. (källa)
  4. Weed the Wild är en EP med det svenska death metal-bandet Vicious Art. Den släpptes först 2007 som egenproducerad EP. Den spelades in i Off Beat Studios i Stockholm i ren frustration efter att Vicious gick skilda vägar med deras dåvarande skivbolag, Threeman Recordings, efter att det avbrutit planerna på att finansiera ett andra fullängdsalbum med bandet. De finansierade inspelningen genom att göra några livespelningar och sälja tröjor, och tryckte upp EP:n i 1 000 exemplar. De sålde skivan via internet och på spelningar, och kom genom den i kontakt med det danska skivbolaget Mighty Music, som släppte Weed the Wild med nytt omslag som sjutums vinylsingel på sitt dotterbolag Prutten Records, med fokus på vinylutgåvor av skivor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.