Purken Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder purken, varianter, uttal och böjningar av purken

Purken synonym, annat ord för purken, vad betyder purken, förklaring, uttal och böjningar av purken.

Synonymer till purken

Vad betyder och hur uttalas purken

Purken uttalas purken och är ett adjektiv purket purkna.

Purken betyder:

Ordformer av purken

Böjning (i positiv) purken en ~ + subst. purket ett ~ + subst. purkna den/det/de ~ + subst. purkne den ~ + mask. subst. Komparation purknare en/ett/den/det/de ~ + subst. purknast är ~ purknaste den/det/de ~ + subst.

Purken är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet purken

  1. Serien fick en del kritik för sitt omständliga tempo och de mest negativa rösterna talade om segt och tråkigt med stelbenta repliker. Elisabet Sörensson i Svenska Dagbladet (24.1) såg trubbigheten som en tillgång eftersom det befann sig på oceaners avstånd från de amerikanska glamourserierna med deckare på tjusiga nattklubbar, är tjusiga och löser problem medan de tar sig en drink. Den finske kriminalaren Skogman spelad av Pehr-Olof Sirén verkade pålitligt purken likt en finsk Michel Simon. Därmot kunde man ha invändningar mot den slappt insatta musiken som dränkte dialogen och skapade en krypande irritation. Hemming Sten jr i Expressen (24.1) hade liknande synpunkter. Den var välgjord och poliserna talade finlandssvenska vilket gav det en extra touch. Här fanns inga deckarhjältar, inte ens antihjältar som Colombo och Engeln, som utför sitt rutinarbete. Musiken är väl funnen men lite påträngande. Karl-Olov Eliasson i Dagens Nyheter (7.2) påpekade att det inte hände så mycket för poliserna pratade så mycket och Carl Mesterton som skrivit scenariot älskar det övertydliga och snusförnuftiga kommentarer. Dumma poliser kan nog utnyttjas som samhällskritik som hos Sjöwall-Wahlöö men här blev det bara komiskt. Intrigen var dock spännande så man får nog hänga med till slutet. Bernt Eklund i Expressen (31.1) såg dock inget större negativt i det långsamma tempot utan menade att det kunde bli riktigt bra även om en del var valhänt. Hans Schiller i Svenska Dagbladet (28.2) ansåg att den miserabla svenska deckartraditionen inte blev bättre av att låta de finska bröderna och systrarna komma till hjälp, snarare tvärtom. Björn Norström tog även han upp det långsamma tempot i Expressen (TV-bilaga 21.2). Den långsamhet som varit seriens metod och avsikt har blivit det i alltför hög grad. Man hade inte varit vuxen uppgiften att presentera denna vardag som den verklighet som den borde vara och det brast i regi och skådespeleri. Men visst hade serien en påtaglig charm i bland annat sin miljöskildring. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.