Repertoar Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder repertoar, varianter, uttal och böjningar av repertoar

Repertoar synonym, annat ord för repertoar, vad betyder repertoar, förklaring, uttal och böjningar av repertoar.

Vad betyder och hur uttalas repertoar

Repertoar uttalas re|perto|ar [-a´r] och är ett substantiv -en -er.

Repertoar betyder:

Ordformer av repertoar

Singular

repertoar
obestämd grundform
repertoars
obestämd genitiv
repertoaren
bestämd grundform
repertoarens
bestämd genitiv

Plural

repertoarer
obestämd grundform
repertoarers
obestämd genitiv
repertoarerna
bestämd grundform
repertoarernas
bestämd genitiv

Repertoar är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Repertoar på Engelska

  • repertoire - a well-known repertoire, the play is in the theatre', s repertoire

Hur används ordet repertoar

  1. Fåglars läten (som åstadkoms med strupen) delas in i olika kategorier som sång, lockläte, varningsläte, skuggsång och tiggläte. De olika lätena används av fågeln vid olika tillfällen och i olika perioder i fågelns liv. Många arter har en stor repertoar av fågelläten som inte bara innehåller olika visslande läten utan även slag, brus och vibrationer, medan andra arter är i det närmaste stumma. Ordningen tättingar som ibland felaktigt kallas för just sångfåglar har den största repertoaren läten. (källa)
  2. Gammeldans eller gammaldans är en samlingsbeteckning på en del av de modedanser som fanns innan 1930-talet. Det som hände vid denna tid var att nya modedanser till jazzmusik, framför allt foxtrot, introducerades i Sverige. De gamla danserna fick därför namnet "gammeldans". Något förvirrande är att vissa av de så kallade gammeldanserna inte var särskilt gamla när man började använda beteckningen gammeldans. Danserna i denna grupp hade i sin tur från mitten av 1800-talet och fram till början av 1900-talet blivit populära på bekostnad av äldre danstyper såsom polska, långdanser, kadrilj med flera. Att dragspel började masstillverkas under 1800-talet hade också stor betydelse för dansmusiken. Det utvecklades en repertoar för gammeldans som var anpassad till dragspelens tekniska möjligheter och begränsningar som gjorde musiken både älskad och föraktad. (källa)
  3. Under 1930- och 40-talet spelade storbanden främst dansant swing men redan under slutet av 40-talet förekom experiment med bebop i konsertant tappning. Med åren har andra stilar tillkommit och latinamerikansk musik (t.ex. bossa nova och samba), funk, Rhythm and blues m finns ibland på repertoaren. (källa)
  4. Kulturelitism handlar om en typ avståndstagande från populärkulturen och ett hyllande av sådant som sällan uppskattas av breda befolkningsgrupper. Detta kan röra sig om sådant som modern arkitektur, modern konst (exempelvis installationer), modern klassisk musik, poesi och så vidare. De personer som hänger sig åt kulturelitism brukar som kollektiv kallas kulturelit. Begreppet skall inte blandas ihop med finkultur som mer handlar om en viss repertoar som opera, balett, klassisk litteratur och klassisk musik. (källa)
  5. När manskörsången uppstod i början av 1800-talet fanns en skillnad mellan manskvartettens mer kammarmusikaliska ensembletyp och manskören, som oftast sjöng en kraftfullare repertoar mer lämpad för utomhussång. (källa)
  6. Militärmusik är dels den militära musikorganisationen med signalspel och musikkårer, men även den repertoar som spelas av eller förknippas med militära musikkårer. I den betydelsen anses i Sverige att militärmusik också utföras av civila musiker, vilket internationellt är en okänd uppfattning. Äldre militärmusik kan delvis skilja sig från den moderna, virveltrumma har varit en viktig komponent i fält, och även säckpipan har varit militärinstrument i Sverige. (källa)
  7. Coverband – en grupp vars repertoar huvudsakligen består av coverversioner Tributband - en grupp som fokuserar på coverversioner på vissa band som en hyllning. (källa)
  8. Musikkårer har i regel bred repertoar, och kan under stående eller sittande konserter spela såväl marscher och arrangemang av klassisk musik som visor och populärmusik av alla schatteringar. (källa)
  9. Inom musiken handlade nationalromantiken till att börja med främst om uppteckningar av ballader och folkvisor, som tänktes ha sitt ursprung i "folksjälen". Många klassiska kompositörer försökte dock tidigt hitta en egen "nationell" ton i sitt musikskapande, gärna med romantiska förtecken med hänvisning till "nationens musikaliska själ". Författandet av nationalsånger och annan patriotisk musik kan ses som nationalromantik, men utan att musiken på något sätt kan sägas bygga på en egen nationellt kulturarv, och just kopplad till en föreställning om en djupt rotad "nationell" musiksmak, är musiken inte nationalromantisk. Tonsättningar av nationalepos är ett annat exempel. Sånger som beskriver den egna statens landsbygd och natur är också vanligt. Manskörerna i nordeuropa nådde sin största popularitet under denna period med en nationalromantisk repertoar. (källa)
  10. Musiken i en nattklubb kan variera mellan liveband eller DJs (mer vanligt förekommande) som spelad mixad musik med hjälp av ett kraftigt PA-system. Vanligt är att nattklubbar inriktar sig på att spela endast en sorts musik, exempelvis techno, house, hiphop, trance, rock, garage, drum and bass, dubstep och reggae. Andra nattklubbar väljer att ha olika temakvällar, i syfte att locka fler kunder eller bredda sin repertoar. Radiohits brukar även spelas flitigt. Nattklubbar som spelar syntmusik kallas ofta syntklubbar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.