Risknippe Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder risknippe, varianter, uttal och böjningar av risknippe

Risknippe synonym, annat ord för risknippe, vad betyder risknippe, förklaring, uttal och böjningar av risknippe.

Vad betyder och hur uttalas risknippe

Risknippe uttalas ris|knippe och är ett substantiv.

Ordformer av risknippe

Singular

risknippe
obestämd grundform
risknippes
obestämd genitiv
risknippet
bestämd grundform
risknippets
bestämd genitiv

Plural

risknippen
obestämd grundform
risknippens
obestämd genitiv
risknippena
bestämd grundform
risknippenas
bestämd genitiv

Risknippe är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet risknippe

  1. Risvase, eller bara vase, som betyder "bunt" eller "knippa", är en ansamling av grenar och kvistar nedsänkta i vattnet. Det kan antingen vara i form av ett helt träd eller en buske, eller också en sammanbunden ansamling grenar eller kvistar (risknippe). Andra benämningar är risvål (bland annat Dalarna), syre och fiskvase. (källa)
  2. Vatten kan även avledas genom risknippen, men den metoden har den nackdelen att riset med tiden ruttnar och täckdiket faller ihop. Sådana diken kan avslöjas genom svackor i marken, vilket stundom kan vara av antikvariskt och lantmäteritekniskt intresse. (källa)
  3. Svensk traditionell tillverkning är en omständlig process. Först läggs alunskiffern varvtals med ris, som antändes, och då och då övergjuts med vatten. De bituminösa ämnena, svavelkisen och risknippena förbrinner långsamt, varvid bildas järnoxid (ger en röd färg), järnvitriol (FeSO4), svavelsyra (H2SO4), aluminiumsulfat (Al2(SO4)3) och kaliumsulfat (K2SO4). (källa)
  4. Sankt Nikolaus firas den 6 december, då han exempelvis kan lämna presenter i de välputsade skor som barnen ställt upp i fönstret. Han är alltid osynlig och anländer med sina presenter under natten. På morgonen hittar barnen presenterna och ett (ofta gyllene) risknippe i skorna. Risknippet blir mycket stort om de har varit olydiga. (källa)
  5. På morgonen den 9 juli rodde den svenska första anfallsvågen mot den motsatta stranden, båtarna täcktes av täta rökridåer från antända halm- och risknippen. Men det starka strömdraget gjorde att flottbron förstördes och reparationen kom att ta alltför lång tid, vilket fick Rehnskiöld att improvisera genom att föra över delar av sitt eget livdragonregemente med tillgänglig båtmaterial. Kungens infanteri lyckades etablera ett brohuvud och slog tillbaka flera sachsiska angrepp. August II och hans trupper blåste till reträtt och förlorade 2 000 soldater, medan svenskarnas förluster uppgick till 500 man. Flodövergången blev en framgång, men blev ett strategiskt misslyckande då svenskarna inte kunde förfölja de sachsiska trupperna och vinna en avgörande seger. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.