Rost Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rost, varianter, uttal och böjningar av rost

Rost synonym, annat ord för rost, vad betyder rost, förklaring, uttal och böjningar av rost.

Hittade 2 varianter av ordet rost:

Vad betyder och hur uttalas rost

Rost uttalas rost och är ett substantiv -en  av fukt orsakad brunaktig beläggning på järnföremål; svampsjukdom på växter m.m.  kafferostning; kaffe som rostas.

Ordformer av rost

Singular

rost
obestämd grundform
rosts
obestämd genitiv
rosten
bestämd grundform
rostens
bestämd genitiv

Rost1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas rost

Rost uttalas rost och är ett substantiv -en -ar.

Rost betyder:

Ordformer av rost

Singular

rost
obestämd grundform
rosts
obestämd genitiv
rosten
bestämd grundform
rostens
bestämd genitiv

Plural

rostar
obestämd grundform
rostars
obestämd genitiv
rostarna
bestämd grundform
rostarnas
bestämd genitiv

Rost2 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Rost på Engelska

 • toaster
 • rust - rust-coloured

Hur används ordet rost

 1. Getost är ost med mjölk från tamget som huvudingrediens. Getosten smakar på ett karakteristiskt sätt tack vare att den innehåller kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just 'get'). Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människa, och även säljs som en hälsokostprodukt. Många personer som är laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost. (wikipedia.org)
 2. Julgransfot är ett slags stabil vas med stativ som används dels för att ge julgranen vatten, dels för att hålla den stående. Julgransfötter finns i många modeller. Förr användes främst en klassisk grön metallmodell med utfällbara röda ben och skruvar som man ställde in från olika håll för att ge granen stadga och hålla den rak, men numera finns modeller där granen spänns fast med fjädrar i ett björnsaxliknande grepp. Julgransfötter görs ofta i plast för att undvika rost. (wikipedia.org)
 3. FeO är ett svart magnetiskt pulver som används i pigment. Fe2O3 är vanlig rost och används också som pigment. K2FeO4 är rödlila och starkt oxiderande. (wikipedia.org)
 4. Järnoxider är mycket vanliga i naturen – de förekommer i jordar, sjöar och floder samt på havsbottnar, och de är beståndsdelar i till exempel rost. Flera järnoxider, framför allt hematit och magnetit, ingår i den järnmalm som bryts på många håll i världen. (wikipedia.org)
 5. I kalkfärg för husfasader har järnvitriol ofta använts för att ge en gul eller gulorange kulör. Kulören utvecklas successivt efter målningen i takt med att järnsulfatet omvandlas till det som i dagligt tal kallas rost. Då kulören väl utvecklats är den synnerligen beständig. (wikipedia.org)
 6. Man skiljer mellan korrosionsangrepp och korrosionsprodukter. Ett korrosionsangrepp avverkar material i form av korrosionsprodukter, såsom rost för stållegeringar eller ärg för kopparlegeringar. Korrosionsprodukter ansamlas ofta på ytan som exempelvis rost men kan även lösas i oxidationsmedlet. Korrosion kan ske i en omgivning av såväl luft som vatten, men även i kemiska lösningar, jord, med mera. (wikipedia.org)
 7. Rostfritt stål är en järnlegering, med minst 10,5 % krom (enligt EN 10088) som ofta har god motståndskraft mot korrosion (rost) och andra kemiska angrepp. (wikipedia.org)
 8. Magnetit, ibland även kallat svartmalm, är en gråsvart järnoxid med formeln Fe3O4. Det är till strukturen en spinell där två av järnatomerna har laddningen +3 och en har laddningen +2. Magnetit bildas huvudsakligen under högt tryck och hög temperatur och nybildas inte i någon stor utsträckning på jordytan. Bildas dock till exempel i samband av korrosion av stål, och ingår därför ofta i rost. Magnetit är också en vanlig järnmalm som bryts i bland annat Kiruna och Malmberget. Magnetit är naturligt magnetiskt (ferrimagnetiskt), vilket gör den lätt att skilja ut från det omgivande gråberget. (wikipedia.org)
 9. Oxider (från franskans oxyde, från oxygène - syre) kallas vissa typer av kemiska föreningar där grundämnet syre ingår. För att en förening skall kallas oxid behöver dessutom syret vara den elektronegativa beståndsdelen. De flesta grundämnen kan bilda oxider, dock inte halogenerna[källa behövs] och de lättaste ädelgaserna. Ett exempel på en oxid är rost (ofta en blandning av järnoxider, men främst bestående av hematit). Olika typer av oxider förekommer normalt och rikligt i naturen, från människokroppen till jordskorpan, och är även vanliga beståndsdelar i fast materia överhuvudtaget i universum.[källa behövs] (wikipedia.org)
 10. O2 är kemiskt starkt reaktivt, och bildar stabila kemiska föreningar med de flesta andra grundämnen. Syre är ett starkt oxidationsmedel och förbränning i luft är vanligen oxidering av brännbara material under stark värmeutveckling. Korrosion innebär i vissa fall en långsam oxidering med bildning av ett oxidskikt på metallen i fråga. Järnets korrosionsprodukter kallas rost. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: