Rulle Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rulle, varianter, uttal och böjningar av rulle

Rulle synonym, annat ord för rulle, vad betyder rulle, förklaring, uttal och böjningar av rulle.

Synonymer till rulle

Vad betyder och hur uttalas rulle

Rulle uttalas rulle och är ett substantiv -n rullar.

Rulle betyder:

Ordformer av rulle

Singular

rulle
obestämd grundform
rulles
obestämd genitiv
rullen
bestämd grundform
rullens
bestämd genitiv

Plural

rullar
obestämd grundform
rullars
obestämd genitiv
rullarna
bestämd grundform
rullarnas
bestämd genitiv

Rulle är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Rulle på Engelska

  • roller, roll - roll of paper, roll of film, cotton reel

Hur används ordet rulle

  1. En haspelrulle är en fiskerulle med en bygel som man fäller upp innan man kastar och sedan släpper man linan mitt i kastet, sedan när man börjar veva med veven så slås bygeln till och den utkastade linan läggs tillbaka på spolen medan man vevar och betet för hemåt, anses vara något lättare att lära sig än fiske med multiplikatorrulle (även kallad multirulle). På de flesta haspelrullar går att det flytta veven från vänster till höger sida, så att såväl höger- som vänsterhänta kan fiska med samma haspelrulle. Vanligtvis så hänger haspelrullen under spöt när man vevar, även om det förekommer vevar med rulle ovanför spöt. Haspelrullen är utrustad med en slirbroms som ger ut lina när fisken rusar, så att fisken inte lossnar. På haspellrullen sitter även en backspärr vars funktion är att se till att det bara går att veva åt ett håll. (källa)
  2. Havreflarn är ett kexliknande bakverk bestående av, som namnet antyder, mestadels havre. De har en väldigt spröd konsistens. Flarnen ser vanligtvis ut som vanliga runda platta kakor, men det är vanligt att man vid hembak lägger de varma flarnen över en rulle så att de får en böjd form. (källa)
  3. Rulle är den fackmässiga benämningen på en hink för murbruk. Rullen är, till skillnad från den koniska hinken, cylindrisk, med en diameter ungefär = höjden. Ibland kallas rullen balja. (källa)
  4. Härva är den samling av voluminösa garner, företrädesvis ullgarner, som inte bör nystas på rulle av kvalitetsskäl, utan som lindats upp i en härva på en härvel. I en härva ligger garnet ordnat i cirkelform, den bildas genom att rullas runt något. Den färdiga härvan brukar sedan snos runt sig själv för att bli mera hanterlig. (källa)
  5. Jointar kan rullas med papper avsett för cigaretter men för det mesta används särskilda papper som är större och tunnare. Sådana finns i många märken och varianter, bl.a. på rulle så att de kan kapas till valfri längd eller gjorda av ekologiskt odlad hampa. (källa)
  6. Kammen kan utformas så att den ger önskat rörelsemönster, till skillnad mot en vevaxel eller excenter, som endast ger en sinusformad rörelse. Följaren kan antingen vara en glidyta eller en rulle. Följaren kan röra sig linjärt eller sitta på en vipparm, som med olika lagringar, kan ge rörelser i olika riktningar och utslag. (källa)
  7. Kartusch är ursprungligen ett ornament i form av en rulle, som till exempel en volut från ett joniskt kapitäl. Det kom senare att i skulptur och måleri användas som underlag för titlar och vapensköldar och är i denna funktion oftast oval till formen med upprullad ram. (källa)
  8. Plastbärkassar återanvänds ofta av konsumenterna som soppåsar till hushållssopor. Ett miljövänligare alternativ är att använda tunnare plastpåsar, som säljs i rulle, till hushållssoporna. Även dessa brukar vara knytbara. (källa)
  9. Ett fiskespö är ett redskap för fritidsfiske som består av en fiskelina med fiskekrok, linan är fäst i en cirka 1,5–3 meter lång stav (spö) som fiskaren håller i och använder för att föra ut lina och krok i vattnet. Linan kan sitta på en rulle. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.