Russin Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder russin, varianter, uttal och böjningar av russin

Russin synonym, annat ord för russin, vad betyder russin, förklaring, uttal och böjningar av russin.

Vad betyder och hur uttalas russin

Russin uttalas russin och är ett substantiv -et; pl. russin.

Ordformer av russin

Singular

russin
obestämd grundform
russins
obestämd genitiv
russinet
bestämd grundform
russinets
bestämd genitiv

Plural

russin
obestämd grundform
russins
obestämd genitiv
russinen
bestämd grundform
russinens
bestämd genitiv

Russin är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Russin på Engelska

  • raisin - plum cake

Hur används ordet russin

  1. Cajsa Wargs recept på grynkorv innehåller rödlök, korngryn, mjölk, russin, njurtalg samt får- eller oxlever, medan Adriana Hollbergs recept upptar slarvsylta, mjölk, rödlök, lever och korngryn. Köttmängd ca 25%. (källa)
  2. På Island äts julgröten till lunch på julafton. Traditionellt innehåller risgrynsgröten russin och serveras med socker, kanel och mjölk eller grädde. På Island innebär mandeln i julgröten att man får en mandelgåva. Men det ska helst vara en sådan som hela familjen kan ha glädje av, en chokladask eller ett spel. Det är även vanligt att mandeln läggs i glass eller fromage, som äts som dessert på julaftonskvällen. (källa)
  3. Julmarknaderna arrangeras gärna på historiska torg och platser och man saluför traditionell mat, bakverk, dryck och hemslöjd. Traditionella varor på tyska och österrikiska julmarknader är bland annat öl, brända mandlar, punsch, Lebkuchenherzen (en sorts mjuka pepparkakor), heisse Maronen (heta, rostade kastanjer), Bratwurst, Christstollen (bakverk med russin) och Glühwein (en sorts glögg). (källa)
  4. Kalvdans eller råmjölkspannkaka (kallas även på vissa platser kalvost) är en efterrätt gjord av råmjölk. Råmjölken kryddas och kokas tillsammans med socker och salt, i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. En vanlig kryddning är kanel eller kardemumma men även saffran, vanilj, lakrits eller andra kryddor samt russin förekommer. Kalvdans serveras sedan varm, ljummen eller kall med sylt. Den kan också serveras brynt, alltså lättare stekt i skivor. (källa)
  5. Kruska (av italienska crusca, kli), är en gröt, bestående av russin eller fikon, vetekli, havregryn och vatten som kokats. Mjölk och äpplemos serveras till gröten som är ett utmärkt medel mot trög mage. (källa)
  6. Det finns viss variation inom lagerölsgruppen. De tre huvudtyperna i Sverige var Münchentyp (mörk, maltaromisk, svagt humlad, lågförjäst) (i Sverige vanligast kallat Bayerskt öl), Pilsnertyp (ljus, humblebesk, högförjäst) är torr och besk och mycket ljus. Wienertypen (Vienna lager) ligger mellan dessa och ärödaktig med en halvsöt, nötliknande smak. Av övriga lageröl märks Schwarzbier, som är mycket mörkt brun med brända toner och stor kropp. Bocköl är alkoholstarka (över 7%) och ofta något söta med toner av russin och marsipan. (källa)
  7. Rätten består av mald ungnötslever och en gröt gjord på ris, samt russin. Många lokala variationer med till exempel stekt lök förekommer. Dessa ingredienser blandas ihop och gräddas i ugnen under en längre tid vid låg temperatur i en så kallad "låda" (ugnsform), till dess blandningen fått en gyllenbrun färg. Som tillbehör till maträtten brukar man ofta servera lingonsylt. (källa)
  8. Lussekatterna kan bakas ut till en mängd olika former. Den vanligaste formen, den så kallade julgalten eller enkel kuse, är formad som ett 'S' där ändarna rullats ihop var för sig och vanligen ett russin placerats i mitten på vardera ihoprullning. Det är också vanligt att arrangera två sådana 'S', antingen korslagt eller bredvid varandra. Denna typ av lussekatt brukar kallas gullvagn, julvagn eller julkors. Ett lindebarn är en bulle formad genom att en utrullad sträng deg vikts och ändarna virats om varandra till en liggande spiral. Det förekommer även större varianter, såsom prästens hår och såkaka. De vanligaste formerna har sitt ursprung i de forntida mönster som var vanliga på till exempel smycken och bilder i norra Europa och som kan spåras ända tillbaka till bronsåldern. (källa)
  9. Den äldsta notering som finns om svensk lutfisktradition är från Linköping och biskop Hans Brask, 1464–1538, som enligt historien åt lutfisk med mandel, russin och ärtor under fastan. Lutfisk är den enda rätt som varit festmat i Sverige i över 500 år. Förr åt man lutfisk till helger och fester året om. Olaus Magnus menade att den kunde serveras även till kungar. Gustav III:s hov åt den blötlagda fisken under hela våren och på bondbröllop i Skåne serverades fisken varje dag under de veckolånga bröllopsfesterna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.