Ryggfena Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ryggfena, varianter, uttal och böjningar av ryggfena

Ryggfena synonym, annat ord för ryggfena, vad betyder ryggfena, förklaring, uttal och böjningar av ryggfena.

Vad betyder och hur uttalas ryggfena

Ryggfena uttalas rygg|fena och är ett substantiv.

Ordformer av ryggfena

Singular

ryggfena
obestämd grundform
ryggfenas
obestämd genitiv
ryggfenan
bestämd grundform
ryggfenans
bestämd genitiv

Plural

ryggfenor
obestämd grundform
ryggfenors
obestämd genitiv
ryggfenorna
bestämd grundform
ryggfenornas
bestämd genitiv

Ryggfena är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ryggfena på Engelska

  • dorsal fin

Hur används ordet ryggfena

  1. Glansfisken kännetecknas av en hög, hoptryckt kroppsform, en enda ryggfena samt en mängd strålar i bukfenorna. Ryggfenan är långsträckt. (källa)
  2. Den långfenade grindvalen är en kraftig delfin med en låg och rundad ryggfena. Bröstfenorna är mycket långa och utsträcker sig 25 % längs kroppslängden bland fullvuxna individer. Pannan som är lökformig/rund leder till en liten mun med 8-13 tänder i varje käke. Kroppsfärgen är mörkbrun eller gråsvart, medan ungarna är mer gråa. Hanar kan bli upp till 6,3 meter långa och honor 5,5 meter. Genomsnittsvikten är 1,75 ton respektive 1 ton. (källa)
  3. Harren har en mycket stor ryggfena. Den största i Sverige spöfångade harren vägde 3,35 kg, fångad i Råstojaure år 1966. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund ("Sportfiskarna") anger emellertid i sina register att maximal fångstvikt är 2,85 kg. Detta beroende på att deras registrering startade flera år senare. En harr på ett kilo betraktas dock som en trofé. (källa)
  4. Karpen har en kompakt kroppsform med långsträckt ryggfena och kraftig stjärtspole. Den har två skäggtömmar på överläppen och en i varje mungipa. En karp kan väga upp till 30 kg och bli 100 cm lång. I Sverige väger den vanligen omkring tre kilo. (källa)
  5. Arten saknar ryggfena. Den har i stället några bucklar på bakre halvan av ryggen. Kaskeloten har en grå, mörk gråblå till svart kroppsfärg. Ofta förekommer vita fläckar vid underkäken, vid könsorganen eller vid anus. Artens späckskikt är upp till 35 cm tjockt. (källa)
  6. Kummeln är en långsmal fisk med två ryggfenor och en analfena. Den bakre ryggfenan och analfenan är båda mycket långa. Fisken har underbett. Munnen och gälhålan är svarta. Den har en långsträckt, spolformad kropp, en kort främre ryggfena och en mycket lång bakre ryggfena, vilken är något högre baktill liksom den nästan lika långa analfenan, stjärtfenan är tvär. (källa)
  7. Lakens kroppsform är långsträckt och huvudet är platt. Den har två ryggfenor, en främre kortare och en långsträckt bakre ryggfena. En stor del av dess kroppslängd utgörs av själva stjärtdelen. Ovanpå, är den marmorerad av svart, gult och grönt, med enstaka, större, mörka fläckar. Undersidan är ljusare och vitaktig. Längden ligger vanligtvis mellan 35 och 70 centimeter men går ibland upp till 80 centimeter. Laken väger vanligtvis mellan två och tre kg och överstiger sällan tio kg. Den största laken som fångats i Finland var en hona som vägde 15,5 kg, medan sportfiskerekordet i Sverige är på 8,5 kg som fångades i Ångermanland. Hanens vikt är vanligtvis betydligt mindre, oftast omkring fem kg. I likhet med torskfiskar har laken en skäggtöm under underkäken och två skäggtömmar vid vardera näsöppning. Dess tänder är små och sitter tätt i käkarna och i gommen. Ögonen är relativt stora. (källa)
  8. Vanligtvis är nordkaparen mellan 13 och 16 m lång men det har också observerats individer som varit större. Valen har en vikt som ligger omkring 100 ton. Som för alla andra rätvalar saknas en ryggfena. Färgen är egentligen svart. De vita fläckar som man ser på kroppen är olika slags parasiter, t.ex. vallöss och kräftdjur. Särskilt många parasiter finns på pannan. Dessa stora fläckar liknar en vit mössa. Fyrtio procent av valens vikt är tran. Ingen annan valart har så hög andel tran. Både i övre och nedre käken finns omkring 300 barder. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.