Ränder Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ränder, varianter, uttal och böjningar av ränder

Ränder synonym, annat ord för ränder, vad betyder ränder, förklaring, uttal och böjningar av ränder.

Vad betyder och hur uttalas ränder

Ränder uttalas ränder se under rand.

Ordformer av ränder

ränder se under rand

Hur används ordet ränder

  1. En sägen berättar att abborren fick sina ränder då Sankte Per tappade nycklarna i en damm och abborren vägrade ta upp nycklarna. De andra fiskarna blev arga och randade (slog) abborren så hårt, att ränderna sitter i än idag. (källa)
  2. Från 1778 bars Gustav III:s nationella dräkt i svart och rött till vardags, i vitt och blått till gala. Begreppet avser dock sedan cirka 1800 främst den kvinnliga dräkten, i vilken puffärmar med ränder funnits kvar från nationella dräkten. Den kvinnliga hovdräkten användes vid cour till och med 1950 och vid riksdagens högtidliga öppnande sista gången 1974. Sedan 1988 bärs hovdräkt i mörkblå sammet av hovdamer. (källa)
  3. Namnet kommer av franska serge de Nîmes d.v.s. 'tyg frånîmes', en stad i södra Frankrike, vars väverier levererade tyg till arbetskläder, bland annat till Levi Strauss guldgrävarbyxor. Serge var ursprungligen ett sidentyg vävt i kypertbindning använt till foder, senare med bomull och kraftigare inblandat. Ordet serge kan härledas från latin sericus, som betyder siden, av silke eller från engelskan serge som betyder "twill". Twill är bindningen kypert som definierar tyget Denim, med diagonala ränder i tyget. (källa)
  4. Kruset har sitt ursprung i skänkkannan. Från 1300-talet framställdes i Rhendalen enkla stengodskrus med tydliga ränder efter drejningen där foten formades genom tumtryck. Troligen har fotdekorationen, "utkrusningen" gett kärlen deras namn. Begreppet har senare använts om serverings- och dryckeskärl. Efterhand har det Sverige har det med tiden främst kommit att syfta på enklare förvaringskärl i ler- eller stengods, men i Sydsverige har fajansstop med tennlock oftast fortsatt att kallas krus. (källa)
  5. Den adulta hanen av bengalisk tiger väger ungefär 200-230 kilo medan honor väger cirka 140 kilo. 1967 sköts en tiger i Uttar Pradesh med en uppmätt vikt på 389 kg, vilket är den högst uppmätta vikten för en individ hos samtliga underarter av tiger. Bengalisk tiger fanns tidigare i två färgvarianter: den gula med svarta ränder och inslag av vitt i ansiktet, på bringan och buken samt gula ögon och den sällsynta vita tigern, som har vit grundfärg, bruna ränder, blå ögon och rosa nos och trampdynor. (källa)
  6. Pseudomelanism, där de svarta markeringarna, utan inflytande av melanism, är så omfattande att hela djuret täcks, förekommer sällsynt hos leoparder. De kvarvarande ljusa områdena kan visa sig som virvlande mönster och ränder. I beskrivningar kallas dessa djur ibland för tigrar. (källa)
  7. Lyrtorskens underkäke är betydligt längre än överkäken och arten saknar skäggtömmar. Analöppningen ligger under främre hälften av första ryggfenan. Sidolinjen är mörk och böjd. Färgen på ryggen är svartgrå, med gulaktiga ränder och teckningar, medan undersidan är silverfärgad. Fenorna har gula ränder och spetsar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.