Rötskadad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rötskadad, varianter, uttal och böjningar av rötskadad

Rötskadad synonym, annat ord för rötskadad, vad betyder rötskadad, förklaring, uttal och böjningar av rötskadad.

Vad betyder och hur uttalas rötskadad

Rötskadad uttalas röt|skad|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av rötskadad

Böjning (i positiv) rötskadad en ~ + subst. rötskadat ett ~ + subst. rötskadade den/det/de ~ + subst.

Rötskadad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet rötskadad

  1. Idag (2021) finns bara två ekar kvar. De båda som stod längre upp mot Elfviksvägen försvann 1980 respektive 1992. Den ena var kraftigt rötskadad och blev upphävd som naturminne och nedsågad. Den andra föll under en storm över gatan och naturskyddet upphävdes. Den ostligaste av de kvarvarande ekarna har en stamomkrets på 463 centimeter, uppmätt i brösthöjd vid inventeringen 2016. Ungefär 33 meter åt västra står den större eken som har en stamomkrets på 684 centimeter. Under båda träden passerar Lidingöloppet och den nio kilometer länga vandringsleden Elfviksleden. (källa)
  2. Direktionen för Varbergs lasarett antog 1850 ritningar till en ny lasarettsbyggnad i trä på den så kallade Dykerilyckan i Varberg, till en kostnad av 6 925 riksdaler banco. Här skulle lasarettet komma att ligga i 120 år. Nybyggnaden togs i bruk i december 1852, och hade plats för cirka 40 patienter. Det nya lasarettet visade sig dock misslyckat. Byggnaden var illa uppförd, och redan 1870 konstaterades södra väggen vara så rötskadad att husets stabilitet var hotad. 1871 stod en tillbyggnad klar, men ett helt nytt lasarett visade sig nödvändigt. 1878 beviljade landstinget 3 000 kronor för utvidgning av lasarettstomten genom köp av intilliggande mark. Lagfartsfrågan blev dock komplicerad då den omgivande marken bestod av fragment av flera olika odaljordar, och det skulle dröja ända till 1969 (!) innan Hallands läns landsting fick lagfart på hela lasarettstomten. 1881 anslog landstinget pengar till ett nytt trähus med tjänstebostad och mottagning för lasarettsläkaren. Detta hus stod klart 1883. (källa)
  3. 1804 tillbyggdes en stor korsarm av gråsten vid norra sidan. 1839 påbörjades en genomgripande ombyggnad då de medeltida takvalven ersattes med trätak och fönstren förstorades. Två vapenhus vid långhusets södra sida revs. 1845 revs det gamla kyrktornet och ersattes av ett nytt. I tornets bottenvåning inreddes ett nytt vapenhus. 1855–1857 förlängdes långhuset åt öster efter ritningar av Johan Fredrik Åbom. 1936 ombyggdes tornets lanternin efter ritningar av Nils A. Blanck. Den gamla öppna lanterninen var rötskadad och togs bort. En ny lanternin uppfördes som var täckt och klädd med kopparplåt. (källa)
  4. Nummer 51 i Sernanders lista kom senare att bli känd som TV-eken (ibland även kallad Radiohuseken) och fälldes i november 2011 trots omfattande protester. Stockholms stads trafikkontor hävdade med stöd av egna arborister att eken var svårt angripen av svamp och rötskadad och att det fanns risk för att grenar, eller till och med hela trädet skulle kunna falla ner på trafikanter. Andra fristående arborister menade, efter att ha gjort undersökningar med bland annat ultraljud, resistograf (ett instrument som upptäcker röta och håligheter genom att mäta och registrera det mekaniska motståndet vid borrning) och hållfasthetsberäkningar, att ingen risk för kollaps förelåg. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.