Sömnbrist Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sömnbrist, varianter, uttal och böjningar av sömnbrist

Sömnbrist synonym, annat ord för sömnbrist, vad betyder sömnbrist, förklaring, uttal och böjningar av sömnbrist.

Vad betyder och hur uttalas sömnbrist

Sömnbrist uttalas sömn|brist och är ett substantiv.

Ordformer av sömnbrist

Singular

sömnbrist
obestämd grundform
sömnbrists
obestämd genitiv
sömnbristen
bestämd grundform
sömnbristens
bestämd genitiv

Sömnbrist är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sömnbrist

  1. Huvudvärk kan ha många orsaker. Tillfällig huvudvärk kan bland annat utlösas av spänningar, till exempel för att man gnisslar tänder eller biter ihop käkarna när man sover. Den kan också orsakas av synfel, förkylning, hormonsvängningar, sömnbrist, alkohol, rökning samt av för mycket kaffe, te eller läkemedel som innehåller koffein. I sällsynta fall kan det vara tecken på hjärnblödning och tumörer i huvudet. (källa)
  2. Tillfälliga koncentrationssvårigheter kan uppkomma av till exempel stress, sömnbrist, näringsbrist eller förälskelser. (källa)
  3. Sömnbrist leder till längre och djupare stadier av NREM-sömn, och mindre REM-sömn. (källa)
  4. I de flesta strikt medicinskt vetenskapliga sammanhang betecknar paranoia alla olika typer av psykotiska symptom och inte bara förföljelsekänsla utan till exempel hörselhallucinationer, hallucination för känsel eller tankestörningar. I sådana sammanhang behöver paranoid inte beteckna förföljelsemani. Paranoid schizofreni behöver inte innebära förföljelsekänsla över huvud taget, men det kan förekomma rösthallucinationer och vanföreställningar. Inre röster med uppmaningar och förebråelser förekommer vid funktionell psykos som beror på yttre omständigheter, till exempel stress, sömnbrist eller någonting som djupt har sårat den drabbade. Endogen psykos beror på inre omständigheter, till exempel överkonsumtion av alkohol (toxisk psykos) eller sjukdom, till exempel epilepsi eller hjärntumör (organisk psykos). Vid toxisk psykos förekommer synhallucinationer. (källa)
  5. Sömnbrist avser att en individ får för lite sömn, alternativt att den erhållna sömnen är fragmenterad eller av annan anledning har dålig kvalitet. Sömnbrist kan vara både akut och kronisk, och kan vara frivillig (orsakad av en livsföring där man inte tillåter sig den mängd sömn man behöver) eller orsakad av en oförmåga att erhålla tillräckligt mycket sömn av god kvalitet, som till exempel är fallet vid insomni, sömnapnésyndrom eller kroniska värktillstånd som stör sömnen. Till skillnad från sömnlöshet räknar man i begreppet sömnbrist också in sådan sömnbrist som beror på att individen frivilligt reducerar sin sömntid. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.