Sömngångerska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sömngångerska, varianter, uttal och böjningar av sömngångerska

Sömngångerska synonym, annat ord för sömngångerska, vad betyder sömngångerska, förklaring, uttal och böjningar av sömngångerska.

Vad betyder och hur uttalas sömngångerska

Sömngångerska uttalas sömn|gång|erska och är ett substantiv -n sömngångerskor.

Ordformer av sömngångerska

Singular

sömngångerska
obestämd grundform
sömngångerskas
obestämd genitiv
sömngångerskan
bestämd grundform
sömngångerskans
bestämd genitiv

Plural

sömngångerskor
obestämd grundform
sömngångerskors
obestämd genitiv
sömngångerskorna
bestämd grundform
sömngångerskornas
bestämd genitiv

Sömngångerska är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sömngångerska

  1. Hon provsjöng för Meyerbeer på Stora operan i Paris 1842, men blev inte anställd. I stället reste hon hem till Stockholm och uppträdde som Norma inför en jublande salong, där platserna sägs ha kostat upp till 10 riksdaler banco. Följande år sjöng hon i Finland och Danmark i gästspel i Åbo, Helsingfors och Köpenhamn. Hon spelade samma år Vingåkersflickan i Ett nationaldivertissement och Märtha i En majdag i Värend i Stockholm. Året därpå syntes hon som Valentine i Hugenotterna, Ninette i Skatan, Sömngångerskan, Grevinnan i Figaros bröllop, Armida, Anna Boleyn och Fiorilla i Turken i Italien. (källa)
  2. I Italien utvecklades bel canto mest tack vare Rossini med efterföljarna Bellini och Donizetti. Rossinis operor är en uppvisning av rörliga röster och koloratur. Barberaren i Sevilla och La Cenerentola/Askungen, som exempel, har flera ekvilibristiska arior. Bellinis bidrag var att förena grand opéra med bel canto. Han var också mästare på att använda språkets naturliga melodi och rytm. Bellinis operor har alltid en stor dos sorgsna och allvarsamma känslor och vackra melodier som lyckas motväga hans rätt så banala instrumentering. Norma (1831), Puritanerna (1835) och La Sonnambula/Sömngångerskan (1831) hör utan tvekan till operalitteraturens höjdpunkter. Donizetti blev berömd som tonsättare till både sentimentala operor som Lucia di Lammermoor (1835) och komiska som Kärleksdrycken/L'Elisir d'amore (1832), även han sökte en syntes av grand opera och bel canto. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.