Sax Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sax, varianter, uttal och böjningar av sax

Sax synonym, annat ord för sax, vad betyder sax, förklaring, uttal och böjningar av sax.

Vad betyder och hur uttalas sax

Sax uttalas sax och är ett substantiv -en -ar  klippverktyg; fångstredskap med två byglar   saxofon.

Ordformer av sax

Singular

sax
obestämd grundform
sax
obestämd genitiv
saxen
bestämd grundform
saxens
bestämd genitiv

Plural

saxar
obestämd grundform
saxars
obestämd genitiv
saxarna
bestämd grundform
saxarnas
bestämd genitiv

Sax är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Sax på Engelska

 • shears, - pair of scissors nail scissors, pruning shears
 • trap - fox trap

Hur används ordet sax

 1. Agaton Sax är en svensk litterär figur och huvudperson i en serie om elva böcker, skrivna för barn av Nils-Olof Franzén 1955–1978. Agaton Sax är privatdetektiv och redaktör för Byköpingsposten i Byköping. Han brukar lösa sina fall samtidigt som han driver tidningen. Böckerna utspelar sig i Byköping, i England och i Brosnien (efter Bosnien), ett fiktivt land på Balkan, samt i ett fall på Rhodos. Sax är kort och rund, bär slips och plommonstop och har mustasch, i sin framtoning har han liknats vid en Hercule Poirot i småstadstappning. (källa)
 2. Sten, sax, påse, även klunsning, är en handlek som används i stället för att dra sticka, singla slant eller kasta en tärning för att fälla enkla avgöranden mellan två personer eller slumpmässigt utse någon för något ändamål. Till skillnad från verkligt slumpmässiga urvalsmetoder kan sten, sax, påse spelas med skicklighet om leken utförs många gånger i sträck, eftersom spelaren ofta kan känna igen och utnyttja motspelarens icke slumpmässiga beteende. (källa)
 3. Landlevande rovdjur har dessutom ett distinkt kännetecken i sin tanduppsättning som kallas rovtand (i bilden ligger den ungefär ovanpå 20 centimeters- markeringen). Det är egentligen ingen särskild tand utan en sax av två olika tänder för att skjuva (klippa) köttet. På varje sida av munnen bildas denna sax av den sista premolaren i övre käken (P4) och den första molaren i undre käken (M1). Saxen uppstår på grund av att dessa tänder står lite osymmetriskt mot varandra. Hos hyenor är denna sax särskilt kraftig och de har förmåga att slita sönder större ben. Hos björnar och halvbjörnar är saxen mindre välutvecklad. De övriga kindtänderna är i jämförelse med dessa tänder små. Hos vissa grupper som kattdjur finns inte alla molarer. (källa)
 4. Storbanden har ofta även sångare och/eller sångerska samt dirigent. I mindre omfattning förekommer utökade format med t.ex. en femte trumpet, valthorn, tuba eller extra slagverk som vibrafon, congas och timbales. Storbandet kompletteras ibland med en stråksektion till en stor underhållningsorkester. Bl a av ekonomiska skäl används även mindre besättningar, i synnerhet i danssammanhang. Ett vanligt format för mindre storband är fyra saxar, tre trumpeter, två tromboner och tre kompinstrument, d.v.s. totalt 12 musiker. Mindre besättningar är särskilt vanligt bland band som spelar tidig swingmusik, populär i lindyhop-kretsar. (källa)
 5. Helge verkar vara son till Sigmund och Borghild. Endast femton år gammal hämnar han sin fader genom att dräpa Hunding, saxarnas konung och därvid förvärva sig binamnet Hundingsbane. Helge fortsätter med krigiska dåd och en dag, när han står ombord sitt långskepp, får han besök av valkyrian Sigrun. Sigrun kan rida genom luften och över haven och känner till alla hans stordåd. Hon omfamnar och kysser honom, han blir omedelbart förälskad. (källa)
 6. En man i 50-årsåldern åtalas nu för mordförsök, efter att han beväpnad med sax brutit sig in hos en kvinna han tidigare hotat. Men kvinnan hade en kort tid dessförinnan lämnat bostaden, och mannen greps. (källa)
 7. Isfiske kan till exempel bedrivas med klubba, sax, fisknät, långrev, angeldon, pimpelspö, och pilk. (källa)
 8. Den moderna saxofonfamiljen: baryton, tenor, alt och sopransax. (källa)
 9. Radiotelegrafistens arbetsuppgifter på fartygsradiostation var att upprätthålla samband, speciellt i nödsituationer, via radio på långvåg, kortvåg och VHF-banden med hjälp av telegrafi, radiotelefoni och telex (radio teletype, RTTY). I tjänsten ingick underhåll och enklare felsökning av radioutrustningen, samt allmänna kontorsgöromål, sköta papperarbetet vid på/avmönstring och lönehantering ombord inklusive kontant utbetalning av lön i anlöpta länders valutor. Dessutom utskrift av inklareringshandlingar inför kommande hamnanlöp, mottagning av sjöväderprognos och det en gång per dygn kommande SAX-presset, dvs dagens viktigaste nyheter i telegramform (SAX är gruppanropssignal för alla svenska fartyg). Arbetstiden, eller radiovakthållningen, till sjöss i svenska handelsflottan var 8-timmar per 24-timmarsperiod i samråd med befälhavaren, samt extra vakttjänstgöring i samband med nödradiotrafik.En radiotelegrafist räknades som däcksbefäl, direkt underställd fartygets befälhavare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.