Schismatiker Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder schismatiker, varianter, uttal och böjningar av schismatiker

Schismatiker synonym, annat ord för schismatiker, vad betyder schismatiker, förklaring, uttal och böjningar av schismatiker.

Vad betyder och hur uttalas schismatiker

Schismatiker uttalas schism|at|ik|er [-a´-] och är ett substantiv -n; pl. schismatiker.

Schismatiker betyder:

Ordformer av schismatiker

Singular

schismatiker
obestämd grundform
schismatikers
obestämd genitiv
schismatikern
bestämd grundform
schismatikerns
bestämd genitiv

Plural

schismatiker
obestämd grundform
schismatikers
obestämd genitiv
schismatikerna
bestämd grundform
schismatikernas
bestämd genitiv

Schismatiker är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet schismatiker

  1. Rodion Romanovitj Raskolnikov (ryska: Родион Романович Раскольников) är en fiktiv protagonist, student och dubbelmördare i 1860-talets Petersburg, huvudfigur i Fjodor Dostojevskijs roman Brott och straff. Raskolnikov har i det moderna S:t Petersburg fått en närmast kultliknande status. Namnet Raskolnikov kommer från ryskans raskolnik som betyder "schismatiker" (sekterist, avfälling). Karaktären lever i svår fattigdom och har inte råd att fortsätta sina studier i juridik. Han utvecklar en idé om att det finns två typer av människor vilka är dels vanligt folk och del de som är ämnade till stordåd. De sistnämnda behöver inte leva efter samma moral eftersom det är viktigt att dessa förverkligar sin potential. Genom att se sig själv som att tillhöra denna grupp rättfärdigar Raskolnikov mord och stöld för sig själv. (källa)
  2. Raskol (ryska: раско́л, ryska uttal: , som betyder "split" eller "schism") var den händelse som kom att dela den rysk-ortodoxa kyrkan i en officiell kyrka och en bestående av de så kallade starovertserna eller gammaltroende, även kallade raskolniker (av ryskans raskol) alternativt schismatiker. Splittrandet av kyrkan ägde rum i mitten av 1600-talet, utlöst av de reformer patriark Nikon började genomföra 1652 i syfte att skapa enhetlighet mellan den grekiska och ryska kyrkans praktiker. (källa)
  3. Han förändrade kyrkans ritualer, gudstjänstförrättandet och den liturgiska litteraturen, samt ändrade utförandet av det personliga korstecknet från att göras med två fingrar till att göras med tre. Detta ledde till splittring och underminerade kyrkans roll. De som inte accepterade de kyrkliga reformerna var de gammaltroende, med eller utan präster, och de bröt sig ut ur kyrkan och kallades för raskolniker (schismatiker). Det hela utmynnade i en ny religiös väckelse i Ryssland. (källa)
  4. Genom Johannes Paulus II:s dekret Ecclesia Dei är SSPX sedan 1988 i schism med Katolska kyrkan. Dekretet fastslår att det är en viktig plikt att avstå från att stödja Lefebvres rörelse, och att det är en allvarlig synd att formellt ansluta sig till schismatikerna vilket om det överträds leder till exkommunicering (Ecclesia Dei 5.c). De präster som formellt uppfyller den kanoniska rättens kriterium på att vara prästvigda, är förbjudna att delta i SSPX:s gudstjänster och om de gör så suspenderas de a divinis. Katolska kyrkan i Sverige definierar SSPX:s verksamhet som kanoniskt brottslig. I samband med schismens utbrott tillät påven biskopar att använda den tridentinska riten vid mässor, för att undvika att troende övergick till SSPX. Genom ett beslut av påven Franciskus så har alla präster i SSPX tillåtelse att höra bikt och även att vara vittnen vid äktenskap. Således har suspensionen hävts i praktiken. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.