Segregera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder segregera, varianter, uttal och böjningar av segregera

Segregera synonym, annat ord för segregera, vad betyder segregera, förklaring, uttal och böjningar av segregera.

Vad betyder och hur uttalas segregera

Segregera uttalas se|greg|era och är ett verb -de.

Segregera betyder:

Ordformer av segregera

Aktiv

segregera
infinitiv
segregerar
presens
segregerade
preteritum
segregerat
supinum
segregerande
presens particip
segregera
imperativ

Passiv

segregeras
infinitiv
segregeras
presens
segregerades
preteritum
segregerats
supinum

Perfekt particip

segregerad en
~ + subst.
segregerat ett
~ + subst.
segregerade den/det/de
~ + subst.

Segregera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Segregera på Engelska

  • segregate

Hur används ordet segregera

  1. Segregation eller segregering, av verbet segregera (av latinets segregare), definieras i Nationalencyklopedin som det rumsliga åtskiljandet av befolkningsgrupper. Ursprungligen ofta med referens till den religiösa uppfattningen om att separera flocken av gudfruktiga från syndare.
  2. Segregationen kan baseras på flera olika och samverkande diskrimineringsgrunder, som är mer eller mindre synligt hierarkiskt ordnade. Därigenom kan segregation förstås som både en effekt av diskriminering och en form av diskriminering. Objektets egenskaper eller särdrag för att diskrimineras och segregeras är ständigt flytande och bestäms av dominerande grupp. Många diskrimineringsgrunder har lång historia, andra är omskrivningar och vissa är nya. Kön, hudfärg, etnicitet, klass, funktionsnedsättning, ålder, sexuell läggning och religiös eller politisk tillhörighet är några som använts under längre tid och har varit bestämmande för kategorisering och därigenom bildat grund för socioekonomisk status.
  3. Även moderna ungdomssatsningar såsom idrott eller ungdomsrum, bibliotek för ungdomar och dylikt skulle kunna ses i detta perspektiv. Genom att avskilja/segregera dessa individer från massan uppnås flera mål. Till exempel undviker man att de blir påverkade av det onda i massan samtidigt som de disciplineras till goda medborgare. Särskiljandet gör att ungdomarna blir lättare att övervaka och att identifiera vilka som avviker från normen och behöver avskiljas och få riktade insatser.
  4. Segregation i Sverige har en lång historia. Till exempel resandefolkets boendesegregation innebar att Kalderash-gruppen utestängdes från samhället. De blev tvungna att bo i tält eller i "zigenarläger" fram till 1960-talet. Även den kommunala bostadsplaneringen var tidig med att segregera, redan under den svenska urbaniseringsprocessen i början av 1900-talet byggde man medvetet för att hålla isär olika boendegrupper. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.