Sexualmoral Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sexualmoral, varianter, uttal och böjningar av sexualmoral

Sexualmoral synonym, annat ord för sexualmoral, vad betyder sexualmoral, förklaring, uttal och böjningar av sexualmoral.

Vad betyder och hur uttalas sexualmoral

Sexualmoral uttalas sexu|al|mor|al och är ett substantiv.

Ordformer av sexualmoral

Singular

sexualmoral
obestämd grundform
sexualmorals
obestämd genitiv
sexualmoralen
bestämd grundform
sexualmoralens
bestämd genitiv

Plural

sexualmoraler
obestämd grundform
sexualmoralers
obestämd genitiv
sexualmoralerna
bestämd grundform
sexualmoralernas
bestämd genitiv

Sexualmoral är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sexualmoral

  1. Playboys storhetstid kan sägas ha varit sent 1950-tal till tidigt 1970-tal. Under denna tid var dels konkurrensen mindre dels den allmänna sexualmoralen jämförelsevis mer restriktiv. Upplagan nådde sin högsta siffra år 1972 med 7,1 miljoner enligt en källa, men över 7 miljoner först i september 1973 enligt en undersökande journalist. Playboy kunde kombinera ett högkvalitativt artikelinnehåll med vad som idag ofta uppfattas som smakfull erotik och ändå sälja stora upplagor. Från 1970-talet har tidningen fått erfara en allt hårdare konkurrens, men ändå lyckats bevara en hygglig upplaga. (källa)
  2. Något som skulle kunna förklara den uppmärksamhet romanen fick var den sexuella moral som förespråkas i romanen: en ung ogift kvinna kan mycket väl ha ett sexuellt förhållande med en man bara hon är förälskad. Romanen tar också upp prostitutionen i Stockholm: "Pennskaftet" övertar en lägenhet efter en ung prostituerad, Klara, och blir därefter uppvaktad av Klaras kunder. Det är möjligt att Wägners syn på sexualmoralen kan ha påverkats av Ellen Key som hävdade att kärlek var viktigare än vigselbevis. Key tyckte att Pennskaftet var en "modig mycket mångsidig och levande, rolig och tänkvärd bok", men menade att Wägner hade låtit Pennskaftet "sätta det sekundära före det primära", i betydelsen att Pennskaftet, romanens huvudfigur, hade ägnat för mycket tid åt kampen för kvinnlig rösträtt och för lite tid åt sin kärlek Dick. I samma anda varnade hon Wägner för att behandla sin egen nyblivne make John Landquist på samma sätt. (källa)
  3. Den officiella sexualmoralen i det kristna västerländska samhället fram till 1900-talet innebar att människors, främst kvinnors, sexualitet skulle kontrolleras på olika sätt. Främst utövades denna kontroll genom att sex endast var tillåtet inom äktenskapet. Sedan urminnes tider har det dock inofficiellt funnits möjlighet för män att skaffa sig älskarinnor, besöka prostituerade och så vidare. Så kallade frillobarn kunde ofta erkännas likaberättigade med inomäktenskapliga, och i konsekvens därmed kunde frillor uppnå en viss status. Sexualiteten i sig var ofta undertryckt, skuld- och skambelagd. Om 1700-talets överklass, särskilt i Frankrike, betraktades som frivol och erotiskt lättsinnig, gällde det motsatta om den engelska victorianismen (1840–1900). Drottning Victorias regeringstid är känd för den moralism, bigotteri och hyckleri på det sexuella området som då var rådande. Samtidigt som man förträngde alla sexuella impulser — det påstås att nakna stolsben fick döljas med tyg för att undvika olämpliga associationer — var prostitutionen särskilt i London synnerligen utbredd. (källa)
  4. De fattiga bor uppe på taket, i små kabysser. I lägenheterna längre ned har man däremot gott om plats. Där har en markägare, som fått delar av sin mark exproprierad, sitt kontor och kärleksnäste, en chefredaktör har sin bostad där, en nyrik man håller sin andra fru med en våning i huset och flera så kallade normala människor bor här. I boken vävs människornas öden ihop och huset blir ett mikrokosmos av Egypten. Författaren tar upp många egyptiska tabun som den korrupta politiken, bigotta sexualmoralen, alldagligt våld, homosexualitet, klasskillnader, terrorism med mera. (källa)
  5. Parallellt växte antalet arbetande kvinnor samtidigt enormt, då de blev omtyckta arbetare i den industriella revolutionens fabriker, eftersom det var accepterat för arbetsgivare att betala kvinnor lägre lön än män. Den viktorianska sexualmoralen är berömd för sin prydhet och utgick från en enorm dubbelmoral: den utgick från tanken att en mans hälsa var beroende på sexuellt fysiskt utlopp, medan en kvinna som kände sexuellt behov var moraliskt fördärvad. Vid sidan av detta ideal fick en växande fattigdomen och misären under industrialiseringen prostitutionen att växa. Synen på kvinnor utgick från ett enormt fokus på könsskillnader, där könen i allting skulle vara varandras motsatser. (källa)
  6. "Det är en bitter och mycket sann mixtur som den wienska författaren och journalisten Maria Lazar (1895-1948) berör i romanen, som skrevs i dansk exil 1935 i den fiktiva österrikiska småstaden Maria Blut: klerikal fascism och antisemitism, främlingsfientlighet och mirakeltro, bigotteri och hycklande sexualmoral. Det är denna höggerradikala blandning i vars klimat nazisterna påtryckte absolut lydnad. ". (källa)
  7. Tyskertøs (norska ordet tøs motsvaras av det svenska slampa), även tyskerjente, var en nedsättande benämning på de kvinnor i Danmark och Norge som hade sexuella förbindelser med tyska soldater under andra världskriget. Eventuella barn benämndes på samma sätt tyskerunger, eller med ett något mindre nedsättande ord som krigsbarn. Kvinnorna blev på grund av samtidens sexualmoral ansedda för att ha begått förräderi och utpekade för att vara kollaboratörer. (källa)
  8. Agnes von Krusenstjernas andra romanserie Fröknarna von Pahlen skapade stor kontrovers i Sverige i och med att de sju böckerna innehöll skildringar av samlag och homosexualitet samt incestmotiv. Detta ledde till vad som kom att kallas Krusenstjernafejden, eller von Pahlenfejden. Biblioteksbladet kallade romanserien för "En sjuk roman med delvis glänsande partier, men i sitt nuvarande skick oläsbar för en större allmänhet." Krusenstjernafejden pågick under två år (1933–1935) och var en allmän kamp om litteraturens och diktningens relation gentemot de etiska och moraliska normerna som var gällande i dåtidens samhälle. I konflikten hade Krusenstjerna bland annat stöd av diktarna Eyvind Johnson, Johannes Edfelt, Elmer Diktonius och inte minst Karin Boye, som drog paralleller till den censur som rådde mot viss litteratur i Nazityskland. Den trängda författarinnan hade också stöd av journalisten och liberalen Torgny Segerstedt. Krusenstjernafejden nådde sin klimax 1935 på den diktarkonferens som hölls i Sigtuna, där ett av diskussionsämnena var diktning och moral. En central aspekt i fejden som helhet var kvinnors rättighet att verbalt uttrycka sig fritt och kampen kring en friare sexualmoral. (källa)
  9. I vår tid används "nypuritanism" ofta om en hållning som menats ha haft anhängare från sent 1990-tal, ofta förknippad med dels kristen höger exempelvis den sexualmoral som förespråkades av de amerikanska presidenterna Ronald Reagan och George W. Bush, dels politisk korrekthet och radikalfeminism. (källa)
  10. När Stänk och flikar publicerades hösten 1896 väckte dikten En morgondröm stor uppmärksamhet. När Karl Warburg recenserade samlingen skrev han: "Här sparas inga ord, ej ens de grövsta Även den som är en svuren fiende till allt pryderi, all tillgjord sedlighet, måste känna sig frånstött både moraliskt och estetiskt, när som här enstaka ställen erinra mera om vissa populärmedicinska böcker än om poesi." Den 9 oktober beordrade justitieministern kvarstad av upplagan och Fröding åtalades för osedlighet i skrift. Vid rättegången den 27 november blev Fröding frikänd efter endast två timmars överläggning av juryn men all den negativa uppmärksamhet boken hade skapat, och skandaliseringen av hans rykte, gav Frödings redan bräckliga psyke en påfrestning som han aldrig skulle hämta sig ifrån. Beskyllningen att han skulle ha beskrivit kvinnor på ett ofint och "liderligt" sätt var känslig för honom själv, även om de upprörda recensionerna och skvallret ofta bottnade i den tidens strikta syn på sexualmoral och litterär korrekthet. Han ansattes själv av samvetsförebråelser och ännu på sin dödsbädd hänvisade han till sina goda motiv. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.