Sig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sig, varianter, uttal och böjningar av sig

Sig synonym, annat ord för sig, vad betyder sig, förklaring, uttal och böjningar av sig.

Vad betyder och hur uttalas sig

Sig uttalas sig [sej´ äv. si´g] äv. vard. ²sej pronomen; refl..

Ordformer av sig

Ordform(er) sig sej Eventuell grammatisk information ges i artikeltexten.

Andra språk

Sig på Engelska

 • oneself, himself, herself, itself, themselves - the men hid behind the corner, it proved impossible, she has revealed herself, it happened all by itself, she took up residence in Malmö

Hur används ordet sig

 1. Natalie och Ben-Ali blir till slut ihop. I samma veva bestämmer sig Patrik för att ha med en nakenscen i filmen, något som Ben-Ali verkligen inte vill ha. När Cleo får reda på detta säger hon till Ben-Ali att han behöver vaxa sin rumpa eftersom den är hårig. Ben-Ali blir då osäker och ber därför Natalie att vaxa den åt honom, vilket hon också gör. Men Ben-Ali får fruktansvärt ont av vaxningen, vilket gör att Patrik tar fram en hudkräm och ska smörja in åt Ben-Ali. De hamnar i sängen där Patrik kysser Ben-Ali på halsen. Ben-Ali (som är straight) blir då asförbannad på Patrik och ger honom en smäll på käften och går därifrån. (källa)
 2. En hydrofob (av grekiskans hydro'phobus där hydro betyder "vatten" och fobos, "fruktan") är en molekyl eller molekyldel som tenderar att inte komma i kontakt med vatten. Detta kan yttra sig genom att de till exempel inte löser sig i vatten. En hydrofob kallas ofta lipofil, som snarare anger att den tenderar att befinna sig i kontakt med fett. Hydrofoba ämnen är vanligen lipofila, men det finns undantag som fluorkarboner och silikoner. Exempel på hydrofoba ämnen är teflon, vissa typer av silikon, fetter och kolväten. (källa)
 3. De instabila relationerna beskrivs i DSM-5 som att individer med borderline kan vilja tillbringa mycket tid med en viss person, dela med sig av sina mest intima hemligheter tidigt i förhållandet och intensivt idealisera och beundra en viss person. Detta kan dock snabbt övergå till att individen med borderline nedvärderar den andre, anser att den andre inte bryr sig tillräckligt, inte finns tillgänglig tillräckligt, och så vidare. (källa)
 4. Operan utspelar sig i Sankt Petersburg omkring år 1800. (källa)
 5. Servitrisen Inga har blivit med barn. Barnafadern, sjömannen Edvin, säger åt henne att hitta någon som kan klara upp det åt honom men ångrar sig och säger att det ordnar sig. Hemma hos sig blir läroverksadjunkten Johannes ompysslad av sin hushållerska Tilda. Hon är bekymrad över att hans elever är vilda och säger åt honom att slå vett i dem men han tycker det är dålig psykologi. I skolan får vi bevittna att eleverna saknar respekt för honom och driver med honom bakom hans rygg. Han blir upprörd och nervös och beklagar sig för sin kollega Hampus. Denne säger att man måste kunna ta pojkarna. Han påminner om kvällens restaurangbesök. (källa)
 6. Berget Lilla Billingen, som nu anfölls av danskarna, hade två kanonbatterier för sitt närförsvar. Det "låga batteriet" nere vid vattenbrynet, var utrustat med två 24-pundiga, fyra 18-pundiga och fyra 12-pundiga kanoner. En av de patrullerande tyska soldaterna uppmärksammade de danska sluparna, och ropade an dem. Han fick till svar att det var "svenska galejor som förde med sig danska fångar". Soldaten gick tillbaka till vakthuset, corps de garde, och anmälde detta till furir Fischer. Furiren gick ner till sluparna och fick samma svar som den tidigare vaktsoldaten. Han gick tillbaka och bad fänrik Franck "av bänken uppstiga". Furiren fick order att kontrollera med vaktstyrkan vid låga batteriet, och lämnade därefter vakthuset. (källa)
 7. Ryall hade fått höra att en stor människoätande lejonhane härjade vid tågstationen i området Kima och dödat flera av stationens anställda. Lejonet hade även försökt ta sig in genom taket på stationen, men inte lyckats. Ryall var på resa med tåg från Mombasa till Nairobi i officiella affärer, men gjorde ett uppehåll för att ta på sig uppdraget att döda lejonet. Med sig hade han sina goda vänner Huebner och Parenti som ville se på när han sköt lejonet. Enligt Ryall själv skulle det bli en enkel match att döda lejonet då han hade skjutit flera lejon tidigare. (källa)
 8. Värdeteori är det filosofiska studiet av värderingar och deras grundval. Man studerar värdeomdömen ur logisk, semantisk, metafysisk och kunskapsteoretisk synvinkel. Bland de semantiska frågorna återfinns exempelvis: "Vad är värdeomdömen?" och "Kan värdeomdömen vara sanna?" Inom den ontologiska (metafysiska) delen studeras frågor som: "Finns det objektivt existerande värden?" Man studerar även vilka möjligheter det finns att få kunskap i dessa och andra närbesläktade frågor. Även om det i teorin går att kombinera de olika delarna ganska fritt har filosofer tenderat att utveckla heltäckande teorier, teorier som uttalar sig om vårt moraliska språk, om en eventuell moralisk verklighet samt om våra möjligheter att få kunskap om detta. (källa)
 9. Operan är emellertid också ett natur- och hembygdsdrama. Peterson-Berger växte upp i Umeå men fascinerades i 20-årsåldern av det storslagna jämtländska landskapet och slog sig senare ned på Frösön. Musikaliskt tar sig hans Jämtlandskärlek utlopp i en frisk naturlyrik, omistlig för verket i dess helhet. Den musikaliska Wagnerpåverkan yttrar sig bland annat i ledmotivstekniken, tillämpad i begränsad omfattning, och i försöket att skapa en svensk talsång. (källa)
 10. Blå Jungfrun är en kupolformad ö, vars topp reser sig 86,5 meter över havet och cirka 130 meter över havsbottnen. Ön är därmed högre än allt annat land i dess omgivning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.