Silhuett Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder silhuett, varianter, uttal och böjningar av silhuett

Silhuett synonym, annat ord för silhuett, vad betyder silhuett, förklaring, uttal och böjningar av silhuett.

Vad betyder och hur uttalas silhuett

Silhuett uttalas silhu|ett [siluet´] el. silu|ett och är ett substantiv -en -er.

Silhuett betyder:

Ordformer av silhuett

Singular

silhuett
obestämd grundform
silhuetts
obestämd genitiv
silhuetten
bestämd grundform
silhuettens
bestämd genitiv

Plural

silhuetter
obestämd grundform
silhuetters
obestämd genitiv
silhuetterna
bestämd grundform
silhuetternas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

siluett
obestämd grundform
siluetts
obestämd genitiv
siluetten
bestämd grundform
siluettens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

siluetter
obestämd grundform
siluetters
obestämd genitiv
siluetterna
bestämd grundform
siluetternas
bestämd genitiv

Silhuett är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Silhuett på Engelska

  • silhouette

Hur används ordet silhuett

  1. Hökuggla är 35–43 centimeter lång och har ett vingspann på 69–82 centimeter. Hannar väger i genomsnitt ungefär 270 gram och honor 320 gram. I flykten har den med sin långa stjärt och vingform en höklik silhuett vilket gett den dess trivialnamn. Dock har den ett proportionellt större huvud än hökarna men i jämförelse med många ugglor ett ganska litet och runt huvud. Den har gul iris och ljusgul näbb. Ögonkransarna är vita, med svarta borst. Huvudet och halsen är svartaktiga på ovansidan, med vita fläckar. För övrigt är den brun på ovansidan, med vita fläckar och vit på undersidan, med mörka tvärlinjer. Vingpennorna är bruna, med vita fläckar. Stjärten är brun med vita tvärband. Juvenilen är något mer gråbrun och har inga tydliga linjer på undersidan. (källa)
  2. En kyrktupp är en väderflöjel i form av en tupp, som är placerad på ett kyrktorns spira. Den är antingen en rundskulptur, eller urklippt som en silhuett av metall. Tupp som vindflöjel förekommer också på majstänger och världsliga byggnader. Kyrktuppar, som kom till Sverige under 1500-talet från kontinentaleuropa där de blivit vanliga under medeltiden, pryder under tidigt 2000-tal drygt 600 kyrkor runtom i Sverige. (källa)
  3. Motljus är ett begrepp inom fotografi och filmning som innebär att det finns en eller flera ljuskällor riktade in i kameraobjektivet vilket gör motivet är betydligt mörkare än bakgrunden. Om man tar ett vanligt fotografi i starkt motljus kommer motivet att framträda som en silhuett mot den ljusa bakgrunden. För att få en mer korrekt bild av motivet måste man överexponera eller, om avståndet till motivet är kort, använda upplättningsblixt. (källa)
  4. En silhuett eller siluett är bilden av en person, ett objekt eller landskap som enbart består av en kontur medan det övriga är formlöst, tvådimensionellt och där det som är i silhuett ofta är svartfärgat. Termen, som har fått sitt namn efter fransmannen Étienne de Silhouette (1709-1767) som 1759 lät pryda sitt slott just med silhuettkonst, användes initialt under 1700-talet för att beskriva profilporträtt eller andra bilder utklippta, eller skurna i tunt svart papper. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.