Sill Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sill, varianter, uttal och böjningar av sill

Sill synonym, annat ord för sill, vad betyder sill, förklaring, uttal och böjningar av sill.

Synonym till sill

Vad betyder och hur uttalas sill

Sill uttalas sill och är ett substantiv -en -ar.

Sill betyder:

Ordformer av sill

Singular

sill
obestämd grundform
sills
obestämd genitiv
sillen
bestämd grundform
sillens
bestämd genitiv

Plural

sillar
obestämd grundform
sillars
obestämd genitiv
sillarna
bestämd grundform
sillarnas
bestämd genitiv

Sill är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Sill på Engelska

  • herring - herring pickled in mustard, fillet of herring, herring and potatoes, pickled herring

Hur används ordet sill

  1. Syftet med de flesta transgena fiskarna som inte är för grundforskning handlar om att öka lönsamheten för odlaren, antingen genom ökad produktion (t.ex. genom snabbare tillväxt, minskad förlust från sjukdomar eller möjlighet att odla i kallare vatten eller nya miljöer), billigare produktion (t.ex. genom att möjliggöra för rovfisk att tillgodogöra sig växtprotein istället för animaliskt protein), eller en förbättrad produkt (t.ex. genom ökat näringsinnehåll). I vissa fall kan detta leda till andra effekter som kan anses mera generellt positiva, som om lax kan matas med växtmaterial istället för vildfångad fisk som ansjovis och sill. En ökad födokonvertering skulle också kunna minska behovet av sk foderfisk och även utsläpp från odling eftersom mer av födan binds i odlingsfiskens kött. Utom i fallet med den ökade tillväxten så är de andra typerna av transgen fisk i tidiga utvecklingsstadier och man har i princip bara lyckats visa att det är möjligt att få en önskad biologisk effekt av den införda transgenen men det återstår ett stort arbete med att ta fram en linje med fisk som uppvisar effekter som är kommersiellt användbara och som kan på ett enkelt sätt föras vidare till nästa generation. (wikipedia.org)
  2. Fiskarna lever i stim och kan bli upp till 130 centimeter långa och väga upp till 32 kg om de får leva riktigt länge (uppåt trettio år). En vanligare storlek är ett till tre kilogram, men större vid Lofoten. Gråsejen äter fiskyngel, sill, skarpsill och kräftdjur. Leken sker i januari till maj. (wikipedia.org)
  3. Gräddfil är en mjölkprodukt, normalt med 12 % fetthalt, som homogeniserats, pastöriserats och sedan syrats med en syrningskultur. Gräddfilen började användas i Sverige under tidigt 1950-tal och idag används den främst som tillbehör till sill och potatis samt som bas för kalla såser, dressingar och dipp, men även till varma rätter och efterrätter. (wikipedia.org)
  4. Gräslök är en omtyckt krydda som bland annat används klippt i sallader, på smörgås, till inlagd sill och används ofta i röror tillsammans med gräddfil. (wikipedia.org)
  5. Månaden april är förknippad med en del sedvänjor, talesätt och skrock. Aprilsnö ger fåragö, snöar det i april blir det gott om mat för fåren (boskapen). Man får lov att luras den 1 april (se aprilskämt) med ramsan April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill!. (wikipedia.org)
  6. Havssulan födosöker genom att störtdyka ner i havet i hög fart efter att ha lokaliserat bytet med synen. De äter mestadels småfisk som samlas i stim nära ytan, särskilt sill, makrill, skarpsill och tobis. Trots att havssulan är en stark och skicklig flygare är den synnerligen klumpig när den lyfter och landar. (wikipedia.org)
  7. Av havtornsbär kan man bland annat göra saft, gelé, marmelad och likör, den förekommer även som smaksättning av sill och glögg. (wikipedia.org)
  8. Fram till industrialiseringen var svensk hushållskost baserad på inhemsk försörjning, med import av salt som ett viktigt undantag. Vardagsmaten var enkel och enahanda, till exempel välling, gröt, sill, fläsk, soppa, kål, ärter, potatis och bröd. Maten åts sällan färsk, utan konserverades under hösten. Om man var noggrann och snål med matvarorna i vardagen, var man desto frikostigare med maten till fester. Ofta hade man ett knytkalas för att inte en person skulle få betala allt. Det var viktigt att alla smakade av allt, så att alla kunde känna sig nöjda med sin matlagning. En av de allra största festerna var julen. All färskmat bjöds ut den enda gången på året. Julen krävde givmildhet, och ofta delade man med sig till de fattiga. (wikipedia.org)
  9. Håbrand (Lamna nasus), även sillhaj, är en art i underklassen hajar. Namnet sillhaj syftar på artens föda som företrädesvis består av sill och besläktade fiskarter. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.