Sjuksal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sjuksal, varianter, uttal och böjningar av sjuksal

Sjuksal synonym, annat ord för sjuksal, vad betyder sjuksal, förklaring, uttal och böjningar av sjuksal.

Vad betyder och hur uttalas sjuksal

Sjuksal uttalas sjuk|sal och är ett substantiv.

Ordformer av sjuksal

Singular

sjuksal
obestämd grundform
sjuksals
obestämd genitiv
sjuksalen
bestämd grundform
sjuksalens
bestämd genitiv

Plural

sjuksalar
obestämd grundform
sjuksalars
obestämd genitiv
sjuksalarna
bestämd grundform
sjuksalarnas
bestämd genitiv

Sjuksal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sjuksal

  1. Petterson hamnar på sjukan tillsammans med sina logementskamrater, 65:an Petrus Ramlösa som är övertygad vegetarian, och 66:an Pelle Frisk, en riktig söderkis. Amalia kommer på besök och blir insmugglad av Pelle Frisk. När Petterson presenterar sig som 67 Blomberg säger Amalia att det är han som är far till sitt uä-barn, vilket blir en komplikation i den rivalitet som 65:an och 66:an utvecklat kring Amalia. Hon har med sig mat och vin, och man håller fest i sjuksalen. (källa)
  2. Det dröjde (troligen) till 1558 innan flytten till Danviken skedde. Då hade hospitalsledningen låtit uppföra en liten träkyrka samt två närbelägna hus med sjuksalar. Tanken var att de sjuka skulle kunna ligga i sina sängar och därifrån höra predikningarna och på det sättet bli friska. Från början var sjukhuset främst avsett för spetälska (lepra). Detta var dock aldrig någon vanlig sjukdom i Sverige, så under årens gång fanns det plats även för gamla, fattiga, krigsinvalider, föräldralösa barn, folk som drabbats av könssjukdomar och sinnessjuka. (källa)
  3. Eleverna erhöll skolundervisning motsvarande folkskola samt sysselsattes med jordbruks-, trädgårds-, ladugårds- och skogsarbete liksom i diverse yrken, såsom snickeri, smide, skomakeri, skrädderi m.m. Anstalten bestod av fyra större elevbyggnader, som ritades av arkitekt Johan Fredrik Åbom. De inrymmande sovsalar och dagrum för de olika avdelningarna, skol- och sjuksalar samt en del arbetslokaler, liksom en kapellbyggnad, gymnastikbyggnad, matsals- och köksbyggnad samt verkstad för smide och träslöjd. Två av Åboms elevbyggnader är fortfarande bevarade. (källa)
  4. I sjukhuset fann på andra våningen åtta välventilerade sjuksalar med upp till fyra bäddar i varje sal. Varje rum hade en toalettstol, vilken spolades med uppumpat havsvatten. I undervåningen fanns badrum, behandlingsrum samt bostäder och andra utrymmen för personalen. På vinden fanns en pumpanordning för havsvatten och blyklädda träkar för vattnet. (källa)
  5. Den 1 mars 1933 öppnades en ny paviljong för barn. En byggnad i tre våningar med sjuksalar, skolsal, personalbostad mm. Åldern på de intagna sjuka barnen varierade mellan ½ år till 15 år. (källa)
  6. Borås andra lasarett kallades även Holmers lasarett. Lasarettet var ett envånings trähus med 12 sjuksalar och 34 sängar. 1854 byggdes lasarettet till med en våning. Från 1840-talet fanns det också ett separat tvåvånings trähus för sinnessjuka. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.