Sjukskriva Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sjukskriva, varianter, uttal och böjningar av sjukskriva

Sjukskriva synonym, annat ord för sjukskriva, vad betyder sjukskriva, förklaring, uttal och böjningar av sjukskriva.

Vad betyder och hur uttalas sjukskriva

Sjukskriva uttalas sjuk|skriva och är ett verb, böjs som skriva.

Ordformer av sjukskriva

Aktiv

sjukskriva
infinitiv
sjukskriver
presens
sjukskrev
preteritum
sjukskrivit
supinum
sjukskrivande
presens particip
sjukskriv
imperativ

Passiv

sjukskrivas
infinitiv
sjukskrivs
presens
sjukskrevs
preteritum
sjukskrivits
supinum

Perfekt particip

sjukskriven en
~ + subst.
sjukskrivet ett
~ + subst.
sjukskrivna den/det/de
~ + subst.
sjukskrivne den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

sjukskrives
presens

Sjukskriva är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet sjukskriva

  1. Den som har fyllt 18 år och är sjukskriven till minst 25 procent kan få sjukpension om hen. (källa)
  2. På senare år har utbildningssatsningar för KBT som drivits fram inom den s.k. rehabiliteringsgarantin ådragit sig kraftig kritik, då den anses gynna korta och ytliga utbildningssatsningar och därmed leda till en förflackning av terapiformen. Forskning har visat att individer som deltog i kognitiv beteendeterapi inom rehabiliteringsgarantin fick minskad sjukfrånvaro förutsatt att de inte var sjukskrivna när behandlingen började. För KBT-patienter som var sjukskrivna då behandlingen inleddes fanns ingen effekt på sjukfrånvaron. Däremot innebar det en minskad förskrivning av läkemedel och ett ökat antal vårdbesök. Man har också ifrågasatt Sveriges sedan mitten på 2000-talet ensidiga satsning på KBT bland terapiformer. Detta behöver vägas mot en tidigare ensidig svensk satsning på psykodynamiska terapiformer, och det faktum att två tredjedelar av alla legitimerade psykoterapeuter i Sverige har psykodynamisk inriktning. (källa)
  3. Efter en tids minskning började sjukpenningtalet att snabbt öka år 2010, från 5,7 sjukskrivna dagar per år och försäkrad till en topp på 10,8 dagar år 2016. Inför att den så kallade stupstocken skulle tas bort 2016 (en bortre gräns i försäkringen på 2,5 år som hade införts av Regeringen Reinfeldt) gjordes en prognos att sjukpenningtalet skulle öka till 13 dagar år 2020. Regeringen Löfven I och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll formulerade därför 2015 ett mål om att sänka sjukpenningtalet till 9,0 dagar fram till december 2020. Därefter har sjukpenningtalet långsamt sjunkit till 9,3 dagar i december 2020. (källa)
  4. Via en kamrat fick Sunde praktikplats på en skola efter att ha hjälpt den med att dra om några nätverkskablar under ett påsklov, och fick senare fast anställning på kommunens IT-avdelning. Under den så kallade IT-bubblan, när Sunde var 20 år gammal, fick han jobb som programmerare på företaget Mediasvar i Skara. Han byggde bland annat en hemsida åt Bert Karlsson som många år senare blev en av de största kritikerna mot The Pirate Bay. Det blev till slut för många uppgifter för Sunde, som då blev sjukskriven. Han flyttade då tillbaka till Norge. Där fick han efter en tid arbete på Siemens, och började arbeta med datahantering kopplat till deras röntgenmaskiner. Han hade flera invändningar mot företaget, bland annat mot säkerheten. Han påpekade bristerna med att skicka patientinformation okrypterat men fick ingen reaktion. (källa)
  5. Busch är uppvuxen i Gunsta utanför Uppsala. Hon gick i Livets Ords grundskola och genomgick gymnasiet vid Katedralskolans IB-program. Under tonåren led hon av depression och har beskrivit denna tid som att hon framförallt under sitt sista år på gymnasiet gick in i väggen. Hennes politiska engagemang väcktes av den negativa erfarenhet som hennes mormor haft med hemtjänsten. Busch beskriver även att hennes politiska engagemang har påverkats av hennes mammas upplevelser vid möten med Försäkringskassan och den offentliga sektorn när mamman varit sjukskriven för stress. (källa)
  6. Varför missade vi leveranserna av bakaxlar? Därför att svetsaren var sjukskriven. (källa)
  7. På eftermiddagen den 17 juni 1950 sände MGM ett telegram till Garland efter att hon sjukskrivit sig i vilket man meddelade att hon var uppsagd och att hon inte skulle få någon mer lön från bolaget. Hennes tid hos MGM var därmed över för gott. (källa)
  8. Huvudförhandlingen mot Margreth Eriksson och Bengt Karlsson inleddes den 21 mars 1973. Kammaråklagare var John Josten, domaren var Gunnar Bogren och försvaren var Leif Ohlsson. Försvaret ifrågasatte åtalet, bland annat för att polismannen Lennart Karlsson uppgett att han "kämpade för sitt liv" men uppsökte ändå inte någon läkaren efteråt, sjukskrev sig inte och arbetade samma kväll som vaktchef på Liseberg. På Bengt Karlssons arrestblad stod det heller inget om misshandel utan enbart "äggkastning, färgkastning?". I fallet Margreth Eriksson lutade sig åklagarsidan enbart på målsägandes vittnesmål, och gentemot Bengt Karlsson på en annan polismans vittnesmål. (källa)
  9. Alliansen började i valrörelsen 2006 att använda begreppet utanförskap specifikt om personer som står utanför arbetsmarknaden, och är "beroende" av ersättningssystem. De båda grupperna långstidsarbetslösa och långtidssjukskrivna beskrevs som kommunicerande kärl som människor ofta förflyttade sig emellan vid ändrad politik. Politiken skulle nu ha en arbetslinje med syfte att minska de båda gruppernas totala storlek, vilken man kallade för utanförskap. I valrörelsen 2006 angav moderatledaren Fredrik Reinfeldt siffran 1,5 miljoner på det "totala utanförskapet" och definierade det som "De som inte jobbar alls eller så mycket som de skulle vilja". Finansminister Anders Borg satte 2007 en annan siffra på utanförskapet, och angav den till 1 063 220 personer, eller 19,1 % av befolkningen i arbetsför ålder i Sverige 2006. Denna siffra är egentligen ett mått som SCB brukar kalla andel "helårsekvivalenter i åldrarna 20–64 som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag", det vill säga hur stor del av befolkningen som försörjer sig på sjuk- och aktivitetsersättning (störst), a-kassa, sjukpenning, arbetsmarknadsåtgärder, samt ekonomiskt bistånd (minst). Se tabellen nedan. Det Reinfeldt kallade det "totala utanförskapet" baseras på SCB:s arbetskraftsundersökning (AKU). Den siffran innefattar dessutom personer som är undersysselsatta (som har jobb men vill jobba mer) och latent arbetssökande (som önskar arbeta men inte har sökt jobb). Eftersom AKU:s siffra inte omräknar till helårsekvivalenter anger den högre siffror på antal arbetslösa, antal i arbetsmarknadsåtgärder och antal i sjuk- och aktivitetsersättning. (källa)
  10. Arbetsförmedlingen växte från 9 300 anställda i augusti 2008, till 13 700 anställda i slutet av 2018. Det är i huvudsak två förändringar i samhället som låg bakom Arbetsförmedlingens utbyggnad. Dels den förändrade politiken kring sjukförsäkringen, där Arbetsförmedlingen fick ett utökat ansvar för att stötta tidigare sjukskrivna att återinträda på arbetsmarknaden, dels det så kallade etableringsuppdraget av nyanlända. Andelen högutbildade och utrikes födda arbetsförmedlare ökade under motsvarande period. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.