Självtagen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder självtagen, varianter, uttal och böjningar av självtagen

Självtagen synonym, annat ord för självtagen, vad betyder självtagen, förklaring, uttal och böjningar av självtagen.

Vad betyder och hur uttalas självtagen

Självtagen uttalas själv|tagen och är ett adjektiv.

Ordformer av självtagen

Böjning (i positiv) självtagen en ~ + subst. självtaget ett ~ + subst. självtagna den/det/de ~ + subst.

Självtagen är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet självtagen

  1. Den ståndrätt Lynch organiserade var en frivillig sammanslutning "till bekämpande av den laglöshet, som under befrielsekriget gripit omkring sig". För brott misstänkta greps och ställdes inför en domstol bestående av honom och hans närmaste grannar, och de, som befanns skyldiga, bands vid ett träd på hans gård och piskades eller så hängdes de upp i trädet. Dylika organisationer för självtagen rättsskipning hade emellertid förekommit redan tidigare i de osäkra gränsdistrikten, och varför denna anordning kommit att anknytas till Lynchs namn är fortfarande okänt. (källa)
  2. Under första världskriget agiterade han i broschyren Sveriges utrikespolitik under världskriget i 1800-talets belysning (1915) under pseudonymen Gammelsvensk för Sveriges uppslutning på Tysklands sida i avsikt att återerövra Finland och återuppliva en ärorik historisk tradition. 1917 bildade han Sveriges fosterländska ungdomsförbund. Under finska inbördeskriget var han verksam på den vita sidan. Han erhöll Frihetskorset av tredje klass 1918. I Självtagen diplomati (1924) skildrar han försök att påverka de maktägande i Sverige och Finland i syfte att återföra Åland till Sverige. (källa)
  3. Bland de viktiga svenska handlingar, som fördes ur riket, kan särskilt nämnas Registrum regni eller "Riksens register", ett riksregistratur från medeltiden. Redan på 1660-talet gjordes från svensk sida resultatlösa försök att återförvärva de svenska handlingarna. Arkivets öden var länge okända, tills det i början av 1800-talet av en tillfällighet påträffades vid flyttning av provinsarkivet i Amberg (fordom huvudstad i övre Pfalz), dit det kommit genom Kristian II:s dotters gifte med pfalzgreven Fredrik. Bayerska regeringen förklarade sig 1829 villig att återlämna de handlingar och dokument, som rörde Sverige och Norge, och Kristianiaprofessorn G. F. von Lundh fick i uppdrag att som norska regeringens kommissarie deltaga i utsovringen av de utlovade handlingarna, varvid han genom att med självtagen myndighet avge förbindelser å svenska kronans vägnar lyckades utverka, att hela samlingen, omfattande 4,430 nummer, utlämnades odelad till honom. Den fördes till Kristiania, och där företogs 1834 efter många förvecklingar en delning så, att Norge tillerkändes 3 802, Danmark 347 och Sverige 280 nummer. (Det svenska ombudet vid delningen, N.J. Ekdahl, hade föreslagit Sveriges andel till 638 nummer.) Den i Bayern påträffade samlingen innehöll emellertid inte hela arkivet, så saknas exempelvis det ovannämnda "Registrum regni". De flesta och viktigaste handlingarna har utgivits av Ekdahl i Christiern II:s arkiv (3 delar, 1835-36) och av K. F. Allen i "Breve og aktstykker til oplysning af Christiern II:s og Frederik I:s historie" (1854). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.