Skåp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skåp, varianter, uttal och böjningar av skåp

Skåp synonym, annat ord för skåp, vad betyder skåp, förklaring, uttal och böjningar av skåp.

Synonymer till skåp

Andra språk

Skåp på Engelska

 • closet, cupboard, cabinet - bathroom cabinet, refrigerator, cupboard door, cupboards

Hur används ordet skåp

 1. Garderob är en förvaringsplats för främst kläder. I garderoben förvaras ibland även skor, huvudbonader, lakan eller städartiklar (se städskåp). Garderoben består av ett högt skåp eller eventuellt ett rum. Det sistnämnda är vanligt i vissa offentliga miljöer som exempelvis på en krog eller en restaurang. Där avser garderoben ett rum för tillfällig förvaring av gästernas ytterplagg och andra attiraljer som gästen inte får eller vill ta med sig in i huvudlokalen, ibland mot en smärre avgift. På arbetsplatser brukar det annars talas om klädförråd eller linneförråd och där kan det förvaras arbetskläder, sängkläder, handdukar och annat som används på arbetsplatsen. I hemmet kallas rummet avsett för förvaring för klädkammare (Klk). Förutom förvaring kan större klädkammare vid behov användas som extrarum. (källa)
 2. Utsmycknader ovanpå skåp och speglar kallas i antikvitetshandeln gesims eller krön. (källa)
 3. Giftskåp, specialtillverkat skåp för förvaring av kemikalier, gifter eller andra farliga ämnen av det slag som enligt regler och förordningar skall handhas på särskilt varsamt sätt. Skåpet är ofta utrustat med särskild ventilation. (källa)
 4. I USA används begreppet clothes valet för en herrbetjänt av traditionellt slag, men även för ett inbyggt skåp eller låda för accessoarer, klockor, nycklar, mobiltelefon och liknande. (källa)
 5. Det som 1949-1994 skilde högstadiet från tidigare skolår i den svenska grundskolan var främst att klasslärare ersattes av flera ämneslärare. Biologi, kemi och fysik blev fristående ämnen och möjlighet att studera ett andra främmande språk tillkom. Bänkarna ersattes oftast av skåp och elever hade vanligen tillåtelse att lämna skolområdet på rasterna. (källa)
 6. Hörnskåp är ett skåp som kan placeras i ett hörn. Skåpet är oftast triangulärt och därmed har en 90 graders vinkel någonstans som gör att skåpet kan placeras i ett hörn. Vissa hörnskåp hänger man upp i ett hörn, andra spikar eller skruvar man upp och det finns dem som man bara ställer i ett hörn. (källa)
 7. Rulljalusi – stängningsanordning för skåp (se skrivbord) eller som port. (källa)
 8. Kabinettskåp – en typ av skåp. (källa)
 9. Ett kassaskåp är ett skåp avsett att låsa in värdesaker i. Skåpet är utformat så att det ska vara svårt att komma in i för obehöriga och att innehållet i skåpet ska tåla hög värme, vid brand. Kassaskåpet är ofta tillverkade i stålplåt med armering. Armeringens beskaffenhet är ibland hemlig för att försvåra för kriminella. Kassaskåp finns i en mängd olika klassningar och kan vid vissa klassningar även kallas för värdeskåp eller stöldskyddsskåp. Innan ett skåp får sin svenska klassning och blir godkänt av försäkringsbolagen så genomförs det ett antal tester. (källa)
 10. Kombinationslås är en typ av lås som bara går att öppna om man ställer in den rätta sekvensen av siffror. Sifferkombinationen för att öppna låset ställs in, antingen genom ett antal separata hjul märkta med siffror, eller med ett ensamt hjul som snurras fram och tillbaka efter ett visst system. Den första typen återfinns ofta på attachéväskor, hänglås och på kabellås till cyklar. Vid den senare typen, som används i mer kvalificerade fall, snurras hjulet ett föreskrivet antal varv, först åt ena hållet med stopp vid det första kodtalet (0...100). Sedan snurras hjulet samma antal varv minus ett, åt det andra hållet med stopp vid ett nytt kodtal. Förfarandet upprepas växelvis medurs och moturs, med ett varv mindre vid varje omgång, varje gång med stopp vid nya kodtal, där rotationsriktrningen växlas. Sista omgången återstår bara mindre än ett varv, och man vrider till slutet av skalan, då en spärr öppnas som frigör den egentliga låsmekanismen. Med ett särskilt handtag kan man så påverka de kolvar, som låser dörren mot karmen. När kolvarna är tillbakadragna kan dörren till säkerhetsutrymmet (ett skåp eller ett valv) öppnas. När högsta säkerhet krävs används många låskolvar, som fördelas runt om på dörrens olika kanter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.