Skånsk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skånsk, varianter, uttal och böjningar av skånsk

Skånsk synonym, annat ord för skånsk, vad betyder skånsk, förklaring, uttal och böjningar av skånsk.

Vad betyder och hur uttalas skånsk

Skånsk uttalas skånsk och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av skånsk

Böjning (i positiv) skånsk en ~ + subst. skånskt ett ~ + subst. skånska den/det/de ~ + subst. skånske den ~ + mask. subst. Komparation skånskare en/ett/den/det/de ~ + subst. skånskast är ~ skånskaste den/det/de ~ + subst.

Skånsk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Skånsk på Engelska

  • Scanian, of (from) Skåne

Hur används ordet skånsk

  1. En tidig form av kavalett introducerades i på nio- eller tiohundratalet med ankomsten av ny keramikteknik till Skåne från söder om Östersjön. Tidigare hade skånsk keramik i sin helhet byggts upp för hand, med den nya tekniken användes en kavalett som en primitiv drejskiva för att ge den slutliga avrundade formen. (källa)
  2. Luad ål är en skånsk specialitet som görs genom att oflådd ål först saltas och sedan samtidigt (ibland på spett) grillas och röks. (källa)
  3. På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt. (källa)
  4. Äggakaka är en skånsk maträtt som påminner om kolbulle. Först steker man fläsk eller bacon i en stekpanna. Sedan lyfter man bort fläsket och häller i en äggsmet. När den stelnat så vänder man på hela kakan, lägger fläsket på toppen och serverar rätten i stekpannan. (källa)
  5. I Norden blev senap en folklig krydda under medeltidens slut, då främst i Danmark och Skåne. I resten av Sverige var senapen länge en krydda för rikt folk. Speciellt tillredde man den till julen som "skånsk senap", då frön från svartsenap krossades genom att en järnkula rullades över dem i en skål. Den första industriella tillverkningen inleddes 1920 av AB Upsala ättiksfabrik, som tillverkade "Slottssenap". Det som framför allt gav senapskonsumtionen i Sverige ett uppsving på 1950-talet var serveringen av senap som tillbehör till varmkorv. (källa)
  6. Ströbröd eller skorpmjöl består av finfördelat bröd som används i matlagningen. I Sverige är detta mjöl ganska grovt rivet och ofta torkat. En ännu grövre variant från Japan med större smulor heter panko (パン粉). Det finaste ströbrödet görs av vitt bröd, ofta franskbröd, men också ströbröd av mörkt bröd förekommer i en del recept. Ett sådant är skånsk äppelkaka som ursprungligen gjordes med ströbröd av rågbröd. Vanligast är att vitt ströbröd används vid panering, för att dryga ut och binda fettet i köttfärsen till köttfärslimpa och köttbullar, som fyllning i kalkon och för att bröa bakformar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.